Проверка за това дали в Софийския градски съд делата се разпределят на случаен принцип ще поиска правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов. Това съобщи самият той пред журналисти в Пловдив, където участва в дискусия по случай 30 години от приемането на действащата Конституция.

До казуса се стига покрай това, че на една и съща съдийка от СГС - Мария Вранеску - в рамките на миналата седмица два пъти й се падна да гледа дело по жалба на настоящия шеф на държавната компания "Автомагистрали" Стоян Беличев и колегите му срещу искане на регионалната министърка Виолета Комитова за вписване на ново ръководство до провеждането на конкурс. И двата пъти Вранеску спира вписването в Търговския регистър на база жалбите, та днес се наложи Комитова да направи трети опит.

Преди това отново при Вранеску се пада и дело за нови назначения в Българската банка за развитие. Определението отново е за отказ, а икономическият министър Кирил Петков си позволи да направи коментар на съдебното решение, с което влезе в задочна словесна престрелка със СГС, откъдето излязоха със специално становище по темата. 

Преди това при съдийката попада и делото срещу смяната на ръководството на "Александровска болница", което също бе блокирано от жалба на старото ръководство срещу искането на служебния министър Стойчо Кацаров да се впишат нови началници на лечебното заведение. 

Днес и от Съюза на съдиите в България излязоха със становище по темата. В което се твърди, че настоящата изпълнителна власт се опитва да "респектира" съдия Вранеску. 

Според СГС един и същи магистрат е гледал различните случаи заради ограничения брой дежурни по тези производства в съда. И от СГС, и от Съюза на съдиите в България припомнят, че законовият начин да се оспори акт на съдия е той да се обжалва пред по-горна съдебна инстанция.