Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийският градски съд отхвърли критиките на служебния икономически министър Кирил Петков, отправени вчера към магистратите заради спирането на вписването на новия Надзорен съвет на Българската банка за развитие (ББР) в Търговския регистър.

Поводът - думи на министъра, че "решението на Мария Вранеску е в пълно несъответствие със закона".

В писмото, цитирано от "Сега", се казва, че "съответствието или несъответствието на съдебния акт със закона подлежи на проверка единствено по реда на инстанционния контрол, а не чрез недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". 

"Не отговаря на истината и твърдението, че “Това е най-бързото решение, което сме виждали”, тъй като по всички дела от този характер, съдът винаги се произнася с определение в рамките на няколко часа от постъпването на искането, освен когато то бъде подадено след 16 ч. В случая съдията се е произнесъл при спазване на процесуалните срокове - в деня на постъпването на молбата", заявяват още от СГС.  

СГС припомня, че “лошата репутация на българския съд и притесненията на инвеститорите, за които споменава министър Петков, са в следствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на подозрения, но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия е базирано на нещо друго освен следването на закона”. 

Припомня се, че законовият начин да се установи правилността или не на даден съдебен акт във всяка правова държава е обжалването на въпросния акт на следвата съдебна инстанция. 

Снощи в предаването "Панорама" на БНТ министър Петков съобщи, че "новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват финансовата институция, беше спряно от съдия Мария Вранеску".

"Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение", каза икономическият министър. 

Той заяви, че от понеделник всеки ден ще подава ново заявление и ще прави публично изявление към обществото и медиите какво се е случило с новото заявление.

 

Коментари

Кико Харвардов заплют у суратя

Уличиха алтавото дете на революцията в характерна тъпотия, гарнирана с нахалството на паважен екскремент. Жалба срещу уволнение спира производството по новите назначения моментално. Набийте му го този закон на Кико. Във всички дупки му го набийте.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.