ВМРО е готова да работи за общо явяване на вота на 11 юли с абсолютно всички партии, които се самоопределят като "патриотични", стига лидерите да не са в листите.

Това заяви лидерът на партията Красимир Каракачанов на пресконференция днес. Както Клуб Z писа, след загубата на предходния вот, който остави така наречените "войводи", които решиха да се явят сами, извън парламента, оттам подеха пореден курс за обединение на националистите - гледан много пъти през годините, в различни конфигурации.

Така например за последно ВМРО и НФСБ в 44-ото Народно събрание прогониха "Атака" от коалицията "Обединени патриоти". А за 4 април НФСБ се яви заедно с "Воля". "Новото 20" е, че се готви обединение и с партията на бившия зам.-председател на ДСБ, който остана в правителството "Борисов 3" като министър, въпреки излизането в опозиция на собствената му партия - Петър Москов - КОД. 

"Възниква въпросът защо се разделихте. Проблемът е в лидерите на тези патриотични формации. Затова предлагам на своите колеги - НФСБ, "Атака","Воля", на тези избори ние лидерите да направим крачка встрани и да не участваме по листите. Българскят патриот да се обедини, не да гласува за 4-5 различни формации. Да покажем, че целта не е ние вождовете да ставаме депутати или министри", заяви Каракачанов.

Любопитен момент тук е, че няма никаква пречка "вождовете" да стават министри и без да са били в кандидат-депутатски листи. Самият Каракачанов пък, както и колегата му "вожд" на НФСБ Валери Симеонов бяха дори вицепремиери в предходния кабинет, а Каракачанов и министър на отбраната. Волен Сидеров бе единственият партиен лидер, който остана в парламента. Там отиде и Симеонов, но след скандала с майките на деца в неравностойно положение (бе принуден да сдаде вицепремиерския пост).

Каракачанов също така твърди, че целта не била механичен сбор само и само националистите да се доберат отново до власт.

"Това би решило конфликта кой пръв започна и кой е по-виновен. Определено аз съм по-малко виновен", смята партийният лидер, известен със "синята каска".

"Валери и Волен вече показаха, че могат да си говорят, но при формата, която предлагам всички ще сме равноотдалечени", продължи Каракачанов.

Любопитен момент също така е, че лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов, на когото т.нар. "войводи" са сложили прякора Копейкин, обяви след вота на 4 април, че би работил с ВМРО, но ако членовете на партията "изхвърлят" Каракачанов и заместникът му и евродепутат Ангел Джамбазки. 

Оказа се, ръката на Каракачанов е протегната дори и към него, все пак под условие - да заяви, че партията му не била проруска, а националистическа и също да се откаже от кандидат-депутатска листа.

На последния парламентарен вот ВМРО изкара 3,64 % (116 434 гласа), „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“ - 2,37 % (75 926 гласа), въпреки масираната кампания из цялата страна - дори такава на ръба на закона, „Атака“ взе „крупните“ 0,49 % (15 659 гласа), а КОД едва 0,29 % (9415 гласа). "Възраждане" постигна нелош резултат - 2,45 на сто (78 414 гласа).

Иначе, Каракачанов държа дълга реч - позната на всички - за "циганизацията", Турция, "джендър" идеологиите и пр. И постави "неизпълнимото" условие пред останалите формации, с които ВМРО вижда възможно поредно (или ново) обединение, да споделят тези идеи. Трябвало и да спрем да се делим на "фили" и "фоби" и да делим обществото (не е ясно как "циганизацията" се вписа в този елемент).

Преди да обяви "формулата" на успеха за влизане в следващ парламент, дълга и жлъчна реч имаше и по адрес на 45-ото НС.