НФСБ и „Воля“ се сближавали от повече от година, имало дори идея „Обединени патриоти“ заедно с ВМРО да се разшири с партията на Веселин Марешки. Когато партията на Красимир Каракачанов изненадала с решението да се яви сама на парламентарните избори, това ускорило процесите за новата коалиция, обявена преди ден. 

Това обясни лидерът на НФСБ Валери Сименонов пред Нова тв, след като видимо развеселен изгледа архивни кадри от Народното събрание, в които той и Марешки си разменят реплики като „политическа проститутка“, „не сте еталон за политическа мъжественост“ и прочее. Но преди ден двамата лидери обявиха обединението си за парламентарния вот.

Симеонов заяви, че въпросните архивни случки са от 2019 г. - по две теми - дебати около Изборния кодекс, а после „онази кампания, която спретнаха срещу мене“ покрай изказване по адрес на протестиращите майки с деца с увреждания, което било извадено от контекст и изопачено. 

„Имаме две изказвания такива за 4 години. Знаете, че в парламентарни дебати понякога емоцията надделява, ние сме хора. Оттогава няма да намерите такива кадри“, заяви водачът на НФСБ.

„Колкото и да е интересно това на повърхностно гледащите на политиката съграждани, тя не е въпрос на лични отношения, а на закономерности и програми.“ 

Симеонов даде пример с „много близки законодателни инициативи“ във „Воля“:

„Те внесоха много добър законопроект за забрана на електронните цигари и ние го подкрепихме. Преди това - ние бяхме внесли за енфиетата законопроект, те го подкрепиха. Това е последното, което си спомням. Програмите ни също са много близки.“

Реакциите и коментарите след обявената коалиция между двете партии лидерът на НФСБ нарече „координирани“, не каза от кого. Но настоя, че и политическите програми с „Воля“ са много близки - макар и не еднакви, защото иначе двете партии щели да са една. 

„Скандали има и в семействата, и навсякъде. Да не би при вас в телевизията дори всичко да е любов.“

„Чоглаво ми е да се обяснявам в студиото. Естествено, че търсим по-висок резултат, това са нормални политически процеси.“

„Извинявайте, ама не сме се обединили с БСП, с ДПС...“, обясни в поредица от реплики Симеонов на водещия. 

Прочете и акценти от политическа програма, без да казва чия е, за да подчертае близостта на НФСБ и „Воля“  - „полицаи във всяко населено място, борба с монополите и картелите, защита на бизнеса...“.

Оказа се, че нямало проблем и с посещението на Марешки в Москва по повод годишнината от интронизацията на руския патриарх Кирил, когото Симеонов нарича „хитрец, контрабандист, служител на КГБ“, нито с поискания през 2018 г. референдум от „Воля“ за излизане на България от НАТО.

„Не, не търсете връзка между г-н Марешки и Кирил. Проруската ориентация ние вече я коментирахме, аз зададох същите въпроси, поканете го, той ще ви каже... Не, не трява да излизаме от НАТО“, разказа лидерът на НФСБ.

Позова се на т.нар. управленска програма на „Воля“ от 2017 г., в която пише като приоритет „стратегическо партньорство със САЩ“, а това „дори при нас го няма“. И за двете партии обаче на първо място били българските национални интереси. 

Дали обединението на НФСБ и „Воля“ може да се разшири с други патриотични формации?

„С „Възраждане“ не е възможен разговор, това е ясно проруска партия, а и лидерът (Костадин Костадинов - б.р.) беше изгонен от НФСБ“, обяви Симеонов.

С КОД на бившия здравен министър във втория кабинет „Борисов“ - Петър Москов, разговори обаче има.

Днес при регистрацията в ЦИК щяло да се види, че с НФСБ и „Воля“ на избори отиват БСДП (с лидер Йордан Нихризов - някога партньор в десницата), и други формации, разкри Симеонов.