След „самосиндикалния“ си провал на парламентарните избори на 4 април така наречените патриотични и консервативни партии пак пробват обединение. Този път в конфигурацията ВМРО - НФСБ - КОД (на бившия министър на Бойко Борисов Петър Москов).

Днес се очаква да започнат преговори между трите формации.

Миналата седмица лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди, че от 10 май ще започнат разговори за общо явяване на предсрочните парламентарни избори, насрочени засега на думи за 11 юли, с партиите на Валери Симеонов и Москов.

„Валери Симеонов, с него контактите не са прекъсвани никога и отношенията са запазени, въпреки че се явявахме различно на изборите. Но с Волен Сидеров контакти не сме поддържали повече от една година, а и не виждам смисъл - човекът, който е основната причина за торпилирането на коалиция „Обединени патриоти“ - той буквално на втория месец започна да плюе колегата си Симеонов. Няма смисъл да се повтаря едно и също“, заяви Каракачанов, цитиран от БНТ.

На 4 април ВМРО се яви сама, като тогава лидерът обяви, че така са поискали структурите на партията. "И като в казармата: не се обсъжда, а се работи“, сведе тогава волята на структурите той. Която воля очевидно е претърпяла промяна.

НФСБ пък намери пристан при „Воля“, като лидерите Симеонов и Веселин Марешки бързо забравиха старите си пререкания в името на новото си влизане в парламента.

Третата партия в състава на бившите вече „Обединени патриоти“, партньор на ГЕРБ в кабинета - „Атака“, бе отлюспена от коалицията отдавна и също се яви сама на вота.

Същото направи и КОД (Консервативно обединение на десницата).

В резултат: ВМРО изкара 3,64 % (116 434 гласа), „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“ - 2,37 % (75 926 гласа), въпреки масираната кампания из цялата страна - дори такава на ръба на закона, „Атака“ взе „крупните“ 0,49 % (15 659 гласа), а КОД едва 0,29 % (9415 гласа).

През годините обаче Москов и Симеонов неведнъж са се изказвали ласкаво един за друг и за близостта си по отношение на „патриотичните“ и „консервативните“ политики, които проповядват. Москов бе министър на здравеопазването в миналия кабинет „Борисов“. По това време бе и зам.-председател на ДСБ. Той обаче отказа да напусне кабинета, след като част от „Реформаторския блок“ начело с председателя на ДСБ Радан Кънев обяви, че излиза в опозиция на ГЕРБ, макар и формално коалиционен партньор. Това му решение доведе до раздяла с партията.