Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри заявлението на премиера Бойко Борисов, още един кандитат за депутат от ГЕРБ и 6-има  представители на ДПС да не бъдат обявявани за избрани в 45-ото Народно събрание. 

Комисията се събра на късно заседание тази вечер и с тези "самоотводи" започна работа. Членовете на изборния орган гласуваха монолитно "за" изброените решения - с две изключения от единодушието - на Ивайло Ивков от квотата на "Демократична България" в ЦИК и на Силвия Стойчева - предложена от БСП. След гласуванията Ивков обясни защо е "против": 

"Нямаме право да взимаме такива решения. ЦИК обявява резултатите от изборите такива, каквито са, и имената на избраните, не се занимава с това кой иска и кой не иска да е депутат. Тези, които не желаят да бъдат - има начин - като подадат оставка в парламента. Вторият аргумент - ние преди да сме обявили резултатите от изборите, обявихме кои няма да обявяваме за народни представители. Ние дори не знаем дали те биха били обявени. Това са незаконосъобразни решения, макар и трайна практика на ЦИК", мотивира се той и цитира текстовете от Изборния кодекс, които, по думите му, не дават подобни права да на ЦИК да решава сама кого да обяви и кого не. 

По-рано през деня - по повод обявлението на Борисов от днес, че е настоял ЦИК да го заличи от списъците, и бившият член на ЦИК и социолог Цветозар Томов обясни каква е законовата процедура - а именно оставка пред органа, в който си избран. И се възмути от акцията на лидера на ГЕРБ и въобще тази практика на изборната администрация, водеща началото си от една подобна "оставка" на представителя на ДПС Делян Пеевски (той се отказа тогава от мястото си като европейски депутат - б.р.).

Още един кандидат за депутат от ГЕРБ е постъпил като Борисов - седмият в листата  в Габрово Павлин Ганчев. Той е със силен преференциален вот и щеше да се нареди втори с над 1300 гласа в своя полза.
 
Останалите  предварителни "самоотводи" са на кандидат-депутати от ДПС. Освен кметът на Кърджали и зам.-председател на движението Хасан Азис, областният лидер Ресми Мурад и евродепутатката Искра Михайлова, които се оттеглят по описания начин, за да останат на настоящите си постове, останалите си тръгват, въпреки че са получили достатъчно преференции. Тоест - припознати са лично от избирателите на ДПС в съответните райони. 
 
Така подредените на четвърто и пето място в листата от централата на ДПС преди изборите Десислава Димитрова Тодорова и Каролина Симеонова Кьолер получават достатъчно преференциален вот, че разместват листата и се озовават на второ и трето място - веднага след водача Йордан Цонев. Последният е непоклатим начело заради "служебните" преференции - "за" всеки водач на листа по закон отиват бюлетините без посочен конкретен кандидат. Същият е случаят и с представителя на ДПС в Стара Загора Николай Колев - подреден първоначално на четвърто място, но озовал се втори след вота.
 
 
ДПС не толерира преференциалното гласуване. Именно по предложение на движението водачите на листи бяха "бетонирани" от разместване (въпреки че на тези избори за първи път имаше пробив - на две места в листите на ГЕРБ, както Клуб Z писа - б.р.)
 
Обикновено придвижилите се напред в листите на ДПС след вота се отказват от мандатате си. На предишни избори се случи така, че представители на движението отказаха да се съобразят с партийната политика и останаха в парламента. Такъв бе случаят с Гюнай Хюсмен например, който бе изтонен от групата на двиението, започна да гласува с ГЕРБ, стана областен управител, а сега е в листите на Борисов. И пак получи внушителни преференции. Заради отказ на друг "преференциален" депутат от ДПС да напусне парламента, това направи Камен Костадинов на предишните избори - поемайки отговорността. 
 
А заседанието на ЦИК в четвъртък срещу петък ще е среднощно. Полунощ на 9 април е крайният законов срок, в който комисията трябва да обяви официалните резултати от парламентарния вот, кои ще са партиите в 45-ия парламент и колко мандата получава всяка от тях.