Водачът на листа на парламентарен вот е почти "бетониран" по закон от детрониране от лидерската позиция с преференции? Да. Но вотът на 4 април роди прецедент. Листата е на ГЕРБ, районът - Благоевград.

Според Изборния кодекс преференциалното гласуване сработва тогава, когато поне 7% от гласоподавателите на партията в избирателния район са предпочели даден кандидат от листата. Водачът на листата обаче получава "служебна преференция" от всяка бюлетина, в която не е посочен изрично друг кандидат. Така де факто смяната на първия в листата е почти немислима. Но... 22-ият в листата на ГЕРБ в Благоевград Стефан Апостолов преодоля бариерата и от последен стана първи. И то срещу действащ министър - Росен Желязков, става ясно от протокола на Районната избирателна комисия, макар и още да не са обявени окончателни резултати от вота . Коалицията ГЕРБ/СДС получава общо 53 641 бюлетини в Благоевградския район. Точно  6875 от тях са без преференция, тоест в полза на водача Желязков. Самият той получава и 2380 активни преференции или общо 9255. Апостолов, който е син на небезизвестния кмет на Симитли Апостол Апостолов и е бивш футболен съдия и депутат в 44-ия парламент - отново след пренареждане на листата, на 4 април взима 9507 преференции. Или с 252 гласа повече от Желазков.

В благоевградската листа на ГЕРБ се чакат и още размествания - много лични предпочитания имат и кандидатите от листата Георги Динев (Петрич) - на трето място с над 5000 преференции, Александър Мацурев (Банско) - пети с над 6500 преференции, и Стоян Стоев (Сандански) - шести с над 4700 лични гласа.

Иначе закономерно - сред най-активните в ползването на опция за преференциално гласуване на парламентарните избори след избирателите на партиите, които влизат в 45-ия парламент, са били тези на "Демократична България". Това показват данните от междинните резултати от вота и публикуваните вече протоколи на Районните избирателни комисии по места. Както Клуб Z вече писа, с лична подкрепа за двама от кандидатите на коалицията в 24 МИР в София - Иво Мирчев и Мартин Димитров - листата е преподредена. Мирчев бе 3-ти, а Димитров 5-и в списъка, но след гласуването се нареждат съответно на второ и трето място. Преференциално гласуване премества напред в класацията на бъдещите депутати и икономиста Георги Ганев - който също бе под №5 в списъка, но се оказва, че избирателите в 23 МИР предпочитат той да е на второто място в крайното класиране. 

Разместване на листата има и в 25 МИР - д-р Александър Симидчиев - трети в листата, става втори с личната подкрепа, която събира, като измества Борислав Сандов от "Зелените". На Петър Славов, който се яви под №5 - отреденото място за гражданска квота в ДБ, за малко не успява да прескочи прага, за да промени подреждането, показва стравката. 

Размествания има и в листата на БСП в 24 избирателен район. То е в полза на седмия в листата Борис Цветков, който измества втория в нея - бившия депутат от 44-ото Народно събрание Димитър Данчев.

Ако ограничението водачът на листа да бъде сменян трудно го нямаше, листата на БСП във Велико Търново например също можеше да осъмне с друг водач. И това е Весела Лечева. Лидерката на БСП Корнелия Нинова и партийното ръководство отказаха да я поставят начело от самото начало, въпреки че структурите на левицата в района настояваха за това. Лечева обаче събира повече активна преференциална подкрепа от реалния водач - това е младият депутат от 44-ия парламент Явор Божанков. Подредбата той да е първи, а тя - втора, се запазва. А социалистката е рекордьорът по преференции след кандидат-депутатите от всички партии в Търново. В същата листа на социалистите и четвъртият според първоначалната партийна подредба - Симеон Вачков, измества третата- Анета Маноилова - Григорова.

Най-много преференции от ГЕРБ в района на старата столица събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори, след проф. Костадин Ангелов. 

Георги Станков, който и досега бе депутат от ГЕРБ, е получил най-много преференциални гласове на изборите в Хасковска област. При обработени 100% от протоколите той събира близо 13 655 преференции, пише Хасково инфо, а протоколите потвърждават.

Студентка в Стопанската академия в Свищов е с най-много преференции в листата на ГЕРБ/СДС в 3-ти МИР - Варна. Славена Точева бе 25-а в списъка, но са я подкрепили 6805 гласоподаватели. Във Варна има още една интересна рокада - в листата на “Демократична България”. Поставената на трето място общинска съветничка Стела Николова е получила 4131 преференции при 1487 за водача Стоян Михалев (който остава първи) и едва 409 гласа за втория Стелиян Севастиянов.

Водачът на листата на ГЕРБ в Пазарджик Екатерина Захариева не може да бъде изместена, но втори заради преференции се очаква да е иначе четвъртият кандида Димитър Гечев. Поставената на 18-то място Десислава Тодорова пък вероятно ще замести третото място, което е сериозно преформатиране на кандидатите от партията на Бойко Борисов.

С преференции от Пловдив-област влиза кандидатът на ГЕРБ от Асеновград Младен Шишков, който се нарежда автоматично на второ място след водачката и областен управител Дани Каназирева.