Не само действащият транспортен министър Росен Желязков е безапелационно изместен от първото място в кандидатдепутатска листа на ГЕРБ - в случая в Благоевград и за сметка на сина на кмета на Симитли Стефан Апостолов, който от последен стана първи, както Клуб Z писа.

И в Хасково разпознаваемото лице, което поведе партията в изборите - завърналият се на терена на националната политика бивш енергиен министър Делян Добрев - отстъпва на кандидат от задните позиции, показват данните от протокола на Районната избирателна комисия. От челната позиция го измества лекарят по професия Георги Станков, който бе народен представител в отишлия си 44-ти парламент. В реални гласове той дори взема повече и от Апостолов, който до вчера звучеше като рекордьор с над 9000 лични гласа - 13 655 избиратели в хасковския регион са предпочели Станков пред Делян Добрев. При това въпреки че водачът също се радва на персонална подкрепа от над 8800 преференциални гласа и 1383 бюлетини без преференция му се пишат служебно, както повелява законът. 

В Хасково има и още размествания в списъка на ГЕРБ за 44-тия парламент - трети става петият в него - икономистът Сашо Савов, с 3860 преференции. Четвърти пък остава шестият според първоначалната подредба - Стефан Димитров, син на изпълнителния директор на „Неохим“ Димитър Димитров. Но засега той ще е извън парламента, защото управляващата партия се очаква да вземе 3 мандата в областта. 

Изненада в преференциите за сметка на министерски кадър в ГЕРБ има и в София-област. Там до последно преди изборите се очакваше листата да поведе бившата министърка на туризма Николина Ангелкова. Но в крайна сметка начело застана друг бивш министър - Младен Маринов, който за първи път сега е кандидат за депутат. Той си остава водач и след изборите, но Ангелкова отстъпва и от отреденото ѝ 2-ро място. Побеждава я преференциално петият от листата - бившият депутат Валентин Милушев. Според предварителните разчети ГЕРБ в София-област ще има 2 мандата. Това значи, че Ангелкова засега е извън 45-ия парламент. 

Младен Маринов, чиято кандидатура за парламента бе дублирана в листата на ГЕРБ в Ловеч, отстъпва второто си място там. На негово място заради лични гласове се нарежда народният представител от 43-тия парламент Иван Миховски. Водачът в областта Николай Нанков е непоклатим. Там ГЕРБ ще вземат два от петте мандата.