Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заявлението на Бойко Борисов до Централната избирателна комисия (ЦИК) за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с ЦИК, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран.

Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати.

Пет години по-късно Пеевски и (Мустафа) Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така. По този начин се оформя една отвратителна практика - популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания, без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения.

Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя.

Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далеч преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента.

Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама.

Защото участието в избори, без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.

Коментари

....

Така е. Важното е да се плюе - с повод и без. Не си даваме сметка обаче, че по този начин сами се закопаваме, защото е казано в Библията нещо за ножа. Обществото се раздира от скандали, вместо да мисли прагматично за настоящето и да действа предвидливо за бъдещето. Е, после ще се сърдим сами на себе си, никой няма да ни е виновен.

Това е МАСОВА практика

Но защо тук говорят само за Борисов? Много изнервен Томов. Никак не се връзва, че ЦИК са само чиновници с гневната пледоария на лицето-член на ЦИК. Както и да е, нямат ли умнокрасивите терапевт за anger management та се налага да четем изблиците на Цветозар тук.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.