За пореден път: поискаха оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ). 

Този път инициативата е на "Възраждане", чийто лидер Костадин Костадинов обяви, че започва консултации за целта с БСП и "Има такъв народ". 

А причината: че Желязков отказва да вкара като точка в дневния ред поискания миналата седмица от левицата и "Възраждане" вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Двете формации продължават да настояват за това заради отказа на президента Румен Радев да смени Главчев (тъй като според последните промени в Конституцията държавният глава определя министър-председателя от ограничен списък с длъжностни лица).

Мотивите за искания вот на недоверие са нарушаването на Конституцията за принципа на неутралитет на служебното правителство и съмнения за злоупотреби и манипулации на изборите.

Конституционалистите обаче са категорични: парламентът не може да иска вот на недоверие на служебно правителство, защото не го е избирало с гласуване, какъвто е редът при редовното такова.

Отделно, пак миналата седмица, лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на Желязков, обвинявайки го в налагане на цензура. Тогава стана ясно, че Желязков е издал заповед, с която се въвеждат забрани за народните представители за публични изявления и мероприятия,. Нинова намери връзката - анонсираното от партията й представяне на доклада "Боташ" на ресорната комисия, който ГЕРБ дълго време не допускаше до разглеждане в зала.

За възможно искане на оставката на Желязков говори (пак миналата седмица) и съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков - заради фиаското с насилственото освобождаване на управителя на Здравната каса.

Според парламентарния правилник председателят на НС може да бъде инициирано по "писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Дори и с ИТН обаче БСП и "Възраждане" нямат 80 гласа. Тоест, ако са сериозни в намерението си, то трябва да търсят подкрепа и от независимите и ПП-ДБ.

Иначе на 3 май парламентът се разпуска във великденска ваканция, кото ще прерасне в предизборна такава и една успешна оствка на Желязков ще е по-скоро показен акт.