Стойчо Стойчев е доктор по политология, доцент по политически науки, преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

- Доц. Стойчев, изненадваща ли е оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ?

Много хора в държавата очакваха оставката на Цветанов да се случи. Въпросът беше кога и според мен моментът, който Борисов избра, за да я поиска и да я получи, е правилен. Ако това се беше случило по време на кампанията, всички публично щяха да отдадат победата на ГЕРБ на тази оставка. Аз винаги съм твърдял, че в българската партийна система има ясна електорална разлика между ГЕРБ и БСП и тя е от порядъка на 100 хил. гласа - на едни избори повече, на други малко по-малко. И ако оставката беше станала факт в разгара на кампанията, всички щяха да кажат: "Ето обстановката е нетърпима, революционна, БСП е преди ГЕРБ така или иначе, но понеже Цветанов беше отстранен, се дигна вълна на подкрепа към ГЕРБ, която я остави начело на държавата. Това скоро обаче ще приключи".

Оставката за някои хора сигурно ще донесе облекчение, за други ще е повод за злорадство. При всички положения тази оставка не може да се използва, за да се обясни победата на ГЕРБ на изборите.

От друга страна се слага край на една цяла ера в българската политика, защото Цветан Цветанов успя за кратко време да се нареди в плеядата на най-мразените политици у нас редом с Ахмед Доган и др. Беше се превърнал дори и във виц за хората, което - уви - е съдбата на повечето български политици. Сега, когато си тръгва от политиката, е моментът да кажем и нещо хубаво за него.

- Това изглежда нелека задача. 

Чисто организационно Цветанов успя да направи една силна партия, това е най-мобилизираната и дисциплинираната партия на целия ни преход. До 2009 г. винаги е имало следизборно роене в парламента.  

- Точно заради неговата роля за създаването на такъв тип партия няма ли оставката му да доведе до сътресения в ГЕРБ?

Тази дисциплина не я отдавам само на Цветанов, разбира се. Винаги е било ясно, че ГЕРБ е лидерски тип партия. Че без Бойко Борисов няма ГЕРБ. Никой не е казал “Аз съм за Цветан Цветанов”. Хората, които се самоопределят като ГЕРБ-ери, винаги са казвали: “Борисов, Борисов”.

Искам и още нещо позитивно да кажа за Цветанов - за времето, когато беше министър на вътрешните работи по време на първия мандат на ГЕРБ. Преди това българите бяха на нокти от всекидневни публикации за отвличания, заливания с киселина, обстановката напомняше първите години след промените.

Организираната престъпност се беше разпищолила. С встъпването си в длъжност Цветанов организира няколко емблематични акции, какъв е техният резултат по отношение на присъди и т.н,. е един въпрос. Важното е, че обикновените хора си отдъхнаха, защото престанаха отвличанията, нападенията срещу личността на улицата като побои и др. Като цяло през последните 10 г. може да кажем, че живеем по-сигурно по отношение на личната си сигурност и собственост. Останаха проблеми като битовата престъпност в селските райони, но те имат по-сложни причини. В съзнанието на хората Цветанов би трябвало да остане по-скоро с тази победа срещу организираните престъпни групи, отколкото с това, че е успял да изгради стабилна и организирана партия.

Дълго се спрягаше неговото отстраняване. Говореше се за фракции в ГЕРБ. През годините като негови опоненти са спрягани Румяна Бъчварова, Томислав Дончев. Много хора са лансирали тезата, че Цветанов трябва да бъде заменен от Бъчварова или Дончев, които имат публичен образ, който се харесва повече на т.нар. градска десница. Когато става въпрос за такава смяна вътре в рамките на ГЕРБ, подкрепата за неговото отстраняване идва от тези среди. Но на членската маса на ГЕРБ, по места никога не е бил поставян от тях въпросът за неговото отстраняване.

Тези европейски избори може да кажем, че са като очистителни - Цветанов се оттегли, Нинова може би ще си отиде, а Делян Пеевски е втори ден на работа и предизвиква медийни сензации.  Има нещо може би знаково в тези избори - партиите си премериха твърдите ядра и видяха, че няма революционна обстановка, и тръгнаха да се правят някакви промени, да се готвят за местните избори, защото те наистина са голям залог. Европейските избори бяха просто индикация, да се покаже електоралната сила на основните политически играчи. Очертаха и някои нови популярни политици - много преференции имат Елена Йончева, Ангел Джамбазки, Радан Кънев, Сергей Станишев.

- Не е ли все пак рискована стъпка тази смяна на Цветанов преди местните избори?

Не, не смятам, че ще се отрази. Ако ви трябва чисто организационно човек, той ви е особено необходим за национални избори. Когато местните активи, местните структури на париите нямат пряк интерес от изборната победа. Тогава трябва един човек или ядро, за да ги мотивира. На местните избори имат пряк интерес, личен от успеха на партията си, има префернециално гласуване, което е много по-гъвкаво. Всеки почва да работи отвъд партийните си задължения.

Така че, не мисля, че отстраняването на Цветанов ще бъде някакъв проблем - нито организационен, нито имиджов. Имиджово това решение е добро за ГЕРБ, в организационно отношение не е удар. Смяната не дойде рязко, беше подготвена, така че сега доста спокойно ще се подходи. Още повече че в България има доста ярки примери, които показват, че партийното разцепление води до провал на самите отцепници.