Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ. Това съобщиха от централата на партията.

Оставката е факт след разговор между него и премиера и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов. Тя вече е депозирана и приета.

"Борисов благодари на Цветанов за свършената работа през годините", се посочва в краткото съобщение.

Новината свари неподготвени дори депутатите от ГЕРБ. Кратко изявление направи само наследничката на Цветанов като председател на парламентарната група Даниела Дариткова, която е разговаряла с Борисов в Министерския съвет и лично от него научила за решението.

"Цветан Цветанов остава редови член на партията. Премиерът Борисов му благодари за работата и усилията през годините. Останалите анализи, оценки и подробности предстои да бъдат направени от председателя на ГЕРБ", лаконична бе Дариткова.

Хладнокръвие

"Скъпи приятели, днес подадох оставка от заеманите от мен ръководни позиции в ПП ГЕРБ. Искам сърдечно да ви благодаря за тези 13 години съвместна работа в ГЕРБ. Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани. Доказахме го с нашата силна евролиста, с чиято победа допринесохме за силна и обединена Европа. След разговор с лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов прецених, че по-правилното е да подам оставка. Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините"

Това написа самият Цветанов във Фейсбук.

Цветанов подаде оставка като шеф на парламентарната група и като депутат още преди евровота. Неговото име бе основното замесено в т.нар. "Апартаментгейт", когато се разбра, че е придобил луксозен апартамент с асансьор на съмнително ниски цени. Случаят отприщи вълна от нови разкрития - заради имотни сделки с постовете си се разделиха още министри, заместник-министри и др.

Цялата кампания по евровота бе поета от Борисов, който обикаляше страната и пропагандираше успехите на правителството. Цветанов също провеждаше кампания, но за разлика от всеки друг път, мероприятията, в които участваше не се отразяваха от партийния пресцентър.

Веднага след вота един от първите коментари на Борисов бе, че е станало ясно, че Цветанов не е чак толкова важен за структурите на партията. Преди ден Борисов обяви "чистка до корен" в някои местни структури, които са загубили изборите. И допълни:

"В четвъртък-петък ще говорим за изборите, но много неща станаха ясни."

Подозрително

"Очевидно натам се вървеше от началото на сагата с апартаментите, не ме изненадват действията на Цветан Цветанов", коментира днес зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов.

По думите му идеята на Борисов е да скъса с всеки, навредил имиджово на партията.

Изненадан обаче се оказа лидерът на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Още повече - той заподозря таен сговор между ГЕРБ и ДПС за отстраняването на Цветнов, който успял да разбие модела ДПС по места.

"За мен е изненада, защото аз смятам, че досегашните резултати на ГЕРБ до голяма степен се дължат на неуморната дейност на Цветанов", посочи той.

По думите му Цветанов " постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС". И въпреки това е бил освободен от Борисов. Което било показателно, че в ГЕРБ оставки не се подават, а се искат и че има сговор с Движението.

"В ГЕРБ оставките по принцип са принудителни. Няма доброволно подаване на оставки. В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо е поискана. Не съм много опитен политик, но за мен например е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа. Това говори за една предполагаема връзка между Бойко Борисов и ДПС. Това всичко е в сферата на вероятностите и не е добре за България, защото в такъв случай нашето коалиционно семейство си има някакъв друг член - задкулисен", заяви Симеонов. 

И в същия контекст посочи, че вижда връзка между оставката на Цветанов и новозакупената от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна". Според Симеонов отстраняването на Цветанов било "подозрително".

От името на ДПС коментира депутатът Хамид Хамид. За да каже, че Движението не се меси в партийния живот на други формации"

"Всяка политическа партия си има свой устав, свои правила и собствен вътрешнопартиен живот. Коментарът ни е същия като при оставката на Корнелия Нинова - това си е работа на самите партии. Нас ни интересува ДПС."

Мазни отпечатъци

"Чудесно! Има замитане на следите, но няма как да се заличат мазните отпечатъци от местопрестъплението - дори и да накарат Цветан Цветанов да емигрира. Няма как с махането на Цветанов ГЕРБ да си извоюва така мечтаната прошка от хората, за която халюцинира от нощта на изборите. Няма значение, че победиха - победата не означава прошка, че хората са забравили какво са направили. С неговото оттегляне няма как да направиш големите като футболни игрища тераси по-малко актуални. Оттеглянето му е потвърждение за вина", коментира и Александър Симов (БСП).

Според устава на ГЕРБ председателят има трима заместници. С оттеглянето на Цветанов партията трябва да свика конгрес за назначаването на негов наследник. Останалите двама заместници на Борисов в момета са кметовете на София и на Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Поради факта, че вицепремиерът Томислав Дончев бе неизменно на задната седалка при шофирания от Борисов по време на кампанията джип, името му бе първото спрегнато в парламентарните кулоари като нов зам.-председател на ГЕРБ.