Ако усещате напоследък някаква липса в живота си, тъпа болка или направо празнота, но не можете да установите от какво е породена – вероятно ние можем да ви помогнем. Диагнозата е сериозна: Цветан Цветанов изчезна!

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб на партията не се появява вече в новинарския поток. Няма го като гост в публицистичните предавания, нито като коментатор на актуални теми и събития. Не го виждаме да придружава и кандидатите на ГЕРБ за евродепутати при обиколките им из страната.

Ще кажете „Празници са, със семейството е“, но не би. За партийния живот на Цветанов научаваме единствено от профила му във фейсбук и по всичко личи, че той е наситен със събития – преди, по време на и след празничните дни. Това обаче няма да го разберете, ако разчитате на информациите от пресцентъра на ГЕРБ. Защото в тях последната поява на заместника на Бойко Борисов датира от далечния 16 април.

Но тъй като природата не търпи празнота, напоследък все по-често българските граждани научават за делата и мислите на самия премиер. Борисов се завърна на сцената до нива, близки до тези от първото му избиране през 2009 г., когато инспектираше пътища, режеше ленти на нови детски градини и покрай това не пропускаше да коментира всяка злободневна тема.

Чевермета, галерии, пазари

Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел в Любимец; Габриел и Андрей Новаков в Русе; Ивелина Василева в Поморие; Ивелина Василева и Асим Адемов в с. Просеник; Марин Захариев в Златоград; Виждаме Новаков и във Враца, и в Мездра; пак Мария Габриел – този път в Сандански; Андрей Ковачев в Плевен; Емил Радев във Видин; Ева Майдел и Лиляна Павлова в четири софийски общини. Има още Смолян, Панагюрище, Плевен, Силистра, Кнежа, Дянково, Перник, българско хоро в Брюксел.

Между тях – наследничката на Цветанов като председател на парламентарната група – шефката на здравната комисия в парламента - Даниела Дариткова – открива нов ТЕЛК център в Свиленград. 

Това е една изключително скромна извадка от последните публични събития на кандидатите на ГЕРБ за мандат в Европейския парламент. Откриват се галерии, фермерски пазари, детски площадки; празнува се родопското чеверме. Мероприятията са разнородни, но общото в тях е едно - отсъства Цветанов. Понякога номинираните ходят по двойки, понякога са придружавани от депутати, но почти никога от едно от най-известните лица в партията – това на заместник-председателя й.

Междувременно...

Както вече отбелязахме, за последно Цветанов се появява в официално съобщение от ГЕРБ на 16 април, когато е провел работна среща с посланика на Израел. Говорили за изборите, популизма, езика на омразата и пр. Три дни по-рано пък сме информирани, че Цветанов е бил в Пловдив като гост на пролетния бал на партийната структура.

С излизането му от Народното събрание заради скандала с луксозното му жилище, от партията продължаваха да информират често за движението му – срещи с актива, срещи с избиратели. До въпросния 16-и.

По всичко обаче личи, че заместникът на Борисов продължава с активните обиколки в страната. От публикациите му във фейсбук разбираме, че тези дни е бил в Гоце Делчев на среща с граждани.

На 24 април се е срещал с младежката организация на ГЕРБ в София, преди това е бил на среща с актива във Варна, пак преди това (на 23 април) е садил дръвчета в Девня. В същия ден е успял да мине и през Провадия – пак на среща със симпатизанти. И т.н., и т.н.

И дори днес е на празник на родопското чеверме в Златоград...

Цветанов присъства на подписването на споразумение за подкрепа с Български демократически форум на 25-и, но участието му в мероприятието е сведено до една обща снимка.

Иначе е видно, че шефът на предизборния щаб активно участва в кампанията. Просто го прави не медийно. 

Докато...

Докато Цветанов отразява сам себе си в социалните мрежи, премиерът, понеже все пак е премиер, присъства задължително в централните новинарски емисии. В този му мандат бяхме свикнали да го виждаме по-скоро на международния терен, но напоследък Борисов все по-често играе на националния. Не че някога е спирал да бъде „последна инстанция“ - да се произнася по всеки спорен казус, по който институциите не могат. Не че някога е спирал да споделя мисли и похвали за дейността на управлението си по време на протоколното заснемане на заседанията на Министерския съвет, но настъплението на Борисов с хода на предизборната кампания става все по-видимо.

Журналистите, които са отразявали първия му мандат, със сигурност помнят, че по това време Борисов се появяваше навсякъде в страната, по всяко време и словохотливо заставаше пред камерите. 

В дните на заседанията на кабинета пък, често се случваше да слезе след края им за дълга пресконференция, отговаряйки на въпроси от всякакво естество, в т.ч. за подкрепа от страна на държавата за и малкото практикуващи ръгби у нас.

В резултат, вестниците и новинарските емисии изобилстваха от материали, в които Борисов е коментирал по нещо от деня – от спецакция на полицията (в раздел "криминален"), през опозицията (в раздел "политика"), първа копка на лот от магистрала (в раздел "икономика"), реконструкция на стадион (в раздел "спорт") и т.н. 

Нещо подобно май наблюдаваме и сега. Снощи премиерът бе в „Панорама“ по БНТ (където намекна, че столът на Цветанов може да остане празен) малко след като посети военновъздушното училище в Долна Митрополия, където потвърди ангажимента на правителството да възвърне статута му на висше училище и обеща обновление, общежития, магистрала и пр.

По-рано същия ден се срещна със съсловните организации в здравеопазването, откъдето излезе новината за новите на цени на клиничните пътеки. Няколко дни преди това пък разпореди уволнения за злоупотребилите с къщи за гости. Обяви и отпускането на 2 милиона лева за ремонт на Националната библиотека. Ден по-рано обеща първа копка през май на интерконектора с Гърция. Да не пропускаме и появата му на магистрала „Хемус“ - за инспекция. По Великден се озова и в Дивотинския манастир, а на 25 април - и във Варна за откриването на новия булевард „Васил Левски“.

Кадрите от това събитие показват жив медиен и граждански интерес. Борисов е в обичайната си форма за неформално общуване с народа, отклонява и покана за гости на местни футболисти, а варненският митрополит му обещава да го споменава в молитвите си.

Дали Борисов е поел кампанията на плещите си - до края й остават 20-ина дни. Все ще се чуе. По новините.