Първи данни в края на изборния ден - новият пети демократично избран президент на България се казва Румен Радев, а вицето му е Илияна Йотова.

Издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от БСП президентска двойка получава 58,23% от гласовете на балотажа днес, показват първите официални данни на "Маркет Линкс". Според социолозите от "Алфа Рисърч" Радев и Йотова са избрани от 58,1 процента от гласоподавателите.

Кандидатката на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева и вицепрезидентът й Пламен Манушев взимат  35,25 % от вота на гражданите, твърдят от първата агенция. Втората им дава резултат от 35,3%.

Цецка Цачева гласува днес в Плевен.

Според "Маркет Линкс" 6,53 на сто от избирателите днес са ползвали опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината. А по данни на "Алфа Рисърч" това са направили 6,6%.

Кандидатът за вице на Цецка Цачева - Пламен Манушев.

Избирателната активност на президентския балотаж днес бе 48,05 % по данни на "Маркет Линкс".

На първия тур на 6 ноември до урните отидоха 57,47% от над 6 800 000 българи с право на глас. Тогава двойката на левицата получи 25,44% от бюлетините, а тази на ГЕРБ - 21,96%

Премиерът Бойко Борисов обеща днес на избирателите, че ако искат криза, ще я получат.

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че няма да се отметне от обещанието да подаде оставка при загуба. Той добави още, че ГЕРБ няма да участват в управлението в рамките на този парламентарен мандат.

Изборният ден протече сравнително спокойно. Данни за купуване на гласове се появиха в Сливен, Кърджали и други градове, имаше и съмнения за контролиран вот. Прокуратурата до ранния следобед бе получила над 230 сигнала за нарушения, 13 бяха заведените досъдебни производства.

С резултата от изборите Цецка Цачева и Пламен Манушев ще трябва да се върнат на постовете си в Народното събрание - тя като председател на институцията, а той - като редови депутат от ГЕРБ.

Дори и при правителствена оставка и назначаване на служебен кабинет от президента Росен Плевнелиев, Народното събрание ще продължи да работи. Според Конституцията държавният глава не може да разпуска парламента в последните 3 месеца от мандата си. Този на Плевнелиев изтича на 22 януари, когато в длъжност ще встъпи новият държавен глава.

Евродепутатката Илияна Йотова ще бъде вицепрезидент. 

Вицепрезидентката Илияна Йотова, която досега беше евродепутат от БСП/ПЕС, ще освободи мястото си в Брюксел за следващия в листата.

Това е бившият народен представител от гражданската квота на левицата Петър Курумбашев. През 2014 г. той беше почти сигурен евродепутат, но в последния момент се оказа, че заради феномена с преференциалното гласуване 15/15 Момчил Неков оглави листата на БСП и влезе в Европарламента, а президентът на ПЕС Сергей Станишев, който остана втори в листата, не се отказа от евродепутатското място. Така Курумбашев, който бе пети не стана евродепутат тогава.