Два сигнала за купуване на гласове са засечени до момента в изборния ден, съобщи пред БНР Калин Славов от "Прозрачност без граници", чиито наблюдатели следят хода на гласуването. 

"Имаме два сигнала, които са постъпили до Районните избирателни комисии (РИК), за купуване на гласове. Става въпрос са спорадични случаи – по 20 лева, в Сливенско и Кърджали", обясни Славов. 

По думите му в седмицата преди балотажа на президенския вот днес са постъпвали и сигнали за начина на агитация в малки населени места: 

"Тя е била в посока, че ще бъдат ограничени различни плащания, права на граждани, ако не бъде подкрепен един или друг кандидат – това отново от представители на местната власт, които безспорно имат много силен авторитет по малките населени места. В тази посока има сигнали", обясни директорът на "Прозрачност без граници".

Най-голям брой, както и на първия тур миналата неделя, са сигналите за организационни нарушения. Става дума за нарушения по самата организация на вота  - разтваряне на бюлетината, пусната в избирателната кутия, отново предварително откъснати бюлетини, вместо откъсвани от кочана пред гласоподавателя и т.н. 

От Института за развитие на публичната среда проверяват сигнал за контролиран вот, постъпил от Лом, съобщи пред БНР Антоанета Цонева. 

От организацията отчитат малко по-висока избирателна активност от тази на първия тур, но и по-малък брой нарушения до момента. 

"Има един сигнал, който в момента продължаване да проучваме и да наблюдаваме обстановката в Лом. В кв. "Стадиона" се забелязват симптомите на контролиран вот – избирателите – по 5, по 10, се водят към изборното помещение. Не сме получили пряко сигнал за купуване на гласове", обясни Цонева. 

Данни за големи опашки в изборния ден от сутринта има от секции в съседна Турция.