Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ако се наложи да прави служебен кабинет той има готовност за това. Малко след като гласува обаче, Плевнелиев припомни, че преди да се стигне до там в Конституцията има механизми, чрез които политическата криза да не се превръща в парламентарна.

"Имам и силите, имам и опита, и знанието. Ако България в следващите дни влезе в политическа криза, тогава ще правя следните много ясни неща. Първо, ще спазвам Конституцията. Ако се стигне до оставка, това още не означава парламентарна криза. В режим на консултации може да се намери начин политическа криза да не се превърне в парламентарна", каза Плевнелиев.

Според него не е невъзможно да се намери устойчива формула защо в рамките на съществуващото Народно събрание. "Аз имам способности да се справя, но да вървим по Конституция - полагане на усилия за правителство в рамките на съществуващото Народно събрание. Служебното правителство не ми е самоцел. Моята цел е да има стабилност в държавата. Институциите да работят", каза Плевнелиев.

Той призова политиците да си направят анализ какви сигнали са им изпратили гражданите, включително с референдума миналата седмица.

"Трябва масовото участие на гражданите в референдума да доведе то резултати. За това ни трябва работещо НС", каза още Плевнелиев.

Той каза, че още тази вечер ще поздрави новоизбрания президент и утре ще го покани в президентството, за да му разкаже за текущите задачи.