Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Представете си сферата с топките от тотото. Това беше българската политика в последната година и половина – движение на всички във всички посоки и в крайна сметка статичност. Някои от топките в сферата аха да хлътнат в изхода, но в крайна сметка продължаваха да кръжат около центъра Борисов.

Без значение дали се водят управляващи, опозиция, или и двете, играчите по терена убедително заприличаха на рояк около Борисов. А Борисов вече е толкова споен с политическата реалност у нас, че едва ли вече мнозина могат да си представят България без него начело. България се намира в опасно привикване с Борисов. Той удържа картината цяла и я прави възможна. Но това е друга тема.

Топките се счупиха

С времето и с идването на президентските избори блъсканицата в сферата стана толкова голяма, че повечето топки се счупиха надве. Две линии в БСП, две опции и пред АБВ – патриотична или лява, отдавна два гласа в Патриотичния фронт, два референдума на опашката, пословично разделение в Реформаторския блок, две партии в сектора на ДПС. Дори ГЕРБ вече е на два гласа и не може да скрие напрежението Цветанов-Борисов.

Знаехме, че първата топка ще е БСП. Нишката за разплитане на чорапа беше конгресът на БСП – каква линия ще избере той. И после всички щяха бързо да започнат да се подреждат на старта.

Така и стана. БСП изостави нишовата линия и избра отворената. Не че бъдещето пред БСП е безпроблемно. Тепърва ще трябва да се решава въпроса с това как ще функционира партията след конгрес, който май я поляризира. Но, така или иначе, БСП сега ще е доста по-енергична и видима. А и ДПС вече играе по-рязко опозиционно.

Това накара АБВ да посегне бързо към инициативата и да пробва да постави дневния ред в новото мрежово ляво. От монолитно, лявото в последната година се правърна именно в мрежово – точно като страта десница. В условията на мрежата дори и най-малките имат роля.

АБВ ще се опита да каже „след нас“, защото съзнава ясно, че едно по-буквално долепяне до БСП ще ги обезличи. Така ако утре има голяма коалиция ГЕРБ-БСП, с избори или без избори, АБВ ще се мъчи да е мост.

Но мостовете изгарят първи, прав е Доган. Затова и Първанов ще се опита да посочи ляв кандидат – с който или ще се позиционира като предстоятел на лявото, или ще го цепи. И в двата случая малкият ще се опита да бъде голям.

Същото се опита да направи и Радан Кънев с анонса си за Плевнелиев. Само че президентът отвърна твърде рязко и замисълът на Радан Кънев – какъвто и да е бил – за момента доведе най-вече до смут и дори подялба в либаралната прозападна общност. Едва ли това е бил търсеният ефект.

Радан Кънев съзнава, че в новата ситуация на изяснявящо се дясно патриотично управленско формирование част от аргументите му срещу правителството губят убедителност. Затова от Кънев сега зазвучава нова критика към управляващите – трърде много национализъм и популизъм.

Ходът на Борисов

Ако обаче Борисов играе с въображение, той като нищо може да се пробва да направи именно това – да забърка около ГЕРБ дясно-патриотична амалгама с обща президентска двойка. Съвсем примерно, някакъв неупотребен досега политик с десен профил и жизнно политическо присъствие, а ла Дончев + нещо позитивно националистическо за вице. Разбира се, това е само възможна хипотеза. И ако се влезе в тази хипотеза, трябва да се направи елегантно, така че да не отблъсне избиратели, а да накара реформатори и патриоти да последват.

Западняците обаче, вероятно, ще настояват на Росен Плевнелиев. Но с Плевнелиев напред задачата на Борисов срещу общ ляв кандидат става доста трудна. Потенциалният психологически и аритметичен ефект на евентуална обща лява кандидатура, особено ако е силна, кара Борисов да мисли за безопасни или изненадващи находчиви варианти. Борисов си го каза: чудя се дали да издигаме партийна кандидатура или да правим друго.

Възможното „друго“ е да се подкрепи (дори и не задължително да се издигне) именно някакъв вариант за кандидат, който звучи като кандидат на мнозинството, а не само на ГЕРБ. Така Борисов ще избегне челно сражение. Дали дори и Калфин не му е минавал през главата в момента на политическа фантазия?

Важно предизвикателство в такъв вариант са Патриотите. Ако си изиграе картите добре, Борисов дори може да се възползва от това, че в момента у нас и в Европа се надига националконсервативна вълна. В същото време, ще убеди западните партньори, че винаги е добре да има малки дози „добър“ национализъм (разбирай прозападен), като противоотрова на „лошия“ национализъм (проруски).

Освен всичко, така Борисов ще предотврати все по-реалистичния вариант за единен националистически кандидат, който би размътил сериозно пейзажа. Разбира се, единен националистически кандидат може дори и да направи услуга на ГЕРБ – като отнеме тяга от левичари, от политически заявки като тази на Слави, от ескалиращата коалиционна активност на Цветанов и т.н. Но по-важното за Борисов сега е консолидация и монолитен вид на управлението, без ярки опозиции и радикали. Някакъв консолидиран президентски вариант за управляващата формация може да постави натясно и Радан Кънев. Макар че той отново ще е гласовит.

По всичко личи, че с Турция предстоят тревожни развития. Запазът не се радва нито на тях, нито на случващото се с Русия. България става ключово място. Точно затова от нас се очаква стабилност – това послание излъчи едно американско посещение преди дни, ще го излъчи и следващо посещение. Това означава, че запъдът държи на Борисов и стабилността у нас.

Дали тази стабилност няма рязко да се разклати от Патриоти, Раформатори или самия Борисов – това е винаги възможно. А дали стаболността скоро няма да се преутвърди в избори, голяма коалиция и т.н. – това пък е тема за после. Сега, важното е как Борисов да направи така, че популярността на властта да не потегли бавно и сигурно надолу с разпади, раздори и практическа невъзможност да се управлява. Борисов ще трябва да прави от дефекта ефект.

Първан Симеонов е изпълнителен директор на "ББСС Галъп Интернешънъл". Коментарът е написан специално за Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Пълни глупости

Партиите у нас ги държат един пари, с незначителни изключение. Изключенията са едни партии, които нито имат пари, нито ги знае някой. Парите не са "счупени". Други тлъсти сметки няма. Докато парите са си заедно, и партиите са си заедно. Повечето "политици" са обикновени паразити върху банковите сметки.

Мрежи от САЩ и Брюксел гласят Ивайло Калфин за премиер. Мощно холандско лоби и "консултанти" от Израел стоят зад него

"Английският хумор на лорд Бойко Банкенски е жалка история. "Хуморист", който се обяснява, е трогателен дърводелец."

Зееленогорски,Куунева,Цвъцо и прочие...или ПЛЕВНЕЛИЕВ!

анонимен

Как може мрежа или лоби да повлияе при гласуването.С пари или насилие?

анонимен

Как може мрежа или лоби да повлияе при гласуването.С пари или насилие?

"Представете си сферата с топките от тотото. Това беше българската политика в последната година и половина – движение на всички във всички посоки и в крайна сметка статичност." - Тц, Първанка /па си пасва бе :)/. Битката на олигархията във военно - тактически термини: Леко отстъпление в центъра и прегрупиране за атака /с острие триото приватизатори на Пловдивския панаир/. Атака по левия и по десния фланг /с изявени двойки остриета/. Класическа схема на подготовка на "чувал". :)

Първанов за изборите: Ще има общ кандидат на ляво-центристка-патриотична коалиция А кой е алтернативата на #КОЙ!? “Ние просто казахме за слона в стаята, за тази криза. Казахме за това, че президентските избори са заплашени да бъдат жертвани от партийни интриги и борба за партийно позициониране, което никого не интересува и ще отблъсне избирателите. И казахме: Имаме президент, който въплъщава в огромно изпълнение доброто изпълнение на конституционните правомощия”, обясни Радан Кънев.

Фатмак

Последното, на което прилича политиката в България е на честно тото. У нас всичко е режисиран театър с марионетки на здрави конци. А конците ги държи една ръка.

Не всичко, не лъжи.

Parvan ci rompe sempre le palle.

Да ,АМА, АКО СЕ ОСЛУШВАМЕ ще направят розов президент с турско сини петна с спонсорството на путин и неговото ДС

добре

анализът е хубав, обаче имам следния въпрос - ДОСЕГА всички критики срещу Борисов бяха, че УЗУРПИРА цялата власт, че управлението му се изражда в еднолично. В този смисъл - какъв по-хубав подарък за опозицията, ГЕРБ да издигнат "СЛАБ", в очите на БСП и АБВ, кандидат-президент. Така Борисов дава шанс на всички да се докажат - на БСП и АБВ, ако имат свестен кандидат, така и на РБ и Радан да потърсят път за дясно обединение около Росен Плевнелиев. Просто не разбирам защо Борисов трябва ДА СПАСЯВА ВСИЧКО И ВСИЧКИ в тази държава. България си има действащ Президент, който си играе за втори мандат, вече народът ще прецени всичко останало. Иначе, ако Борисов махне Росен и тръгне на някакви други ПЕЧЕЛИВШИ варианти веднага Райчев-Кънчев ще го удавят, че иска да си ПОДРЕДИ И удобен президент!

Mannaggia e' vero! Parvan ci sempre rompe le scatole!

Emil Jassim преди 2 часа · Стрелящият по архари бивш президент с ченгеджийски псевдоним Гоце обяви, че според Конституцията той нямал право на два последователни мандата, но нищо не се казвало за трети мандат, а и нямал проблем да се пробва, но само ако България стане президентска република. Честита обява на Путин за промяна на конституцонния ред!

Югозомби

Опитът за налагане на кандидатурата на президента Плевнелиев за втори мандат дори и против волята му може и да е изпълнение на нечия външна воля, както твърдят злите езици, или пък пропаганден ход на Радан Кънев, но... Не е това начинът да се спечелят избори, на които проруските партии може да се явят с общ кандидат, и то кандидат непартиен, способен да привлече подкрепа и извън твърдите им ядра. От една страна има съмнения, че самият президент Плевнелиев не желае втори мандат, но потвърждението или отхвърлянето им ще стане едва след един месец. От друга страна е въпросът дали Плевнелиев би могъл да бъде избран дори и ако е подкрепен и от ДСБ, РБ и ГЕРБ. Защото няма гаранции, ще всички гласуващи за тези партии ще последват волята на партийните ръководства. В края на първия му мандат президентът има много по-силно неодобрение, отколкото одобрение, и това се показва от проучванията на ред социологически агенции, от "Галъп Интърнешънъл" през "Екзакта Рисърч Груп" до "Алфа Рисърч". Значителна част от българските граждани, които подкрепят членството ни в ЕС, смятат крайно отрицателното отношение към Русия за неразумно и недалновидно. И не говоря за онези избиратели на БСП, АБВ и Атака, които открито се обявяват за излизане от НАТО и ЕС, а за умерени прозападно настроени граждани, които обаче не желаят някакво подобие на нова Студена война и пълен разрив със съседната на България Русия. Настроенията на тази по-умерена част от обществото, намираща се между крайните русофоби и крайните русофили, трябва да се има предвид, защото от нея може да зависи победата или загубата в президентските избори. Ще припомня, през 2011 г. преднината на Плевнелиев пред Калфин беше твърде малка. Сега шансовете на Плевнелиев няма да са по-добри, неодобрението за него се увеличи значително на два пъти, първо при заемането на страна във вътрешния конфликт от лятото на 2013 г. и после в началото на 2014 г. при заставането на остра антируска позиция. Предвид всичко това предложението на Радан Кънев и пригласящата му общност на ДСБ привидно може и да изглежда като опит за консолидация на прозападните български граждани, но... направено от позицията на немногобройна и крайна част от политическия спектър, то може и да се окаже с обратен ефект. Победата в президентските избори изисква привличане и на умерените прозападни хора, а с радикализъм те по-вероятно биха били отблъснати. Поради тези съображения според мен не бива да се прекалява с избързването и налагането на кандидатурата на президента Плевнелиев за втори мандат. По-прагматично би било да се разгледат и проучат повече възможни кандидатури, защото крайната цел не може да е просто ярка публична поза, каквато би била напълно достатъчна за микро-партия без шансове за победа на някакви избори като ДСБ, крайната цел за единствената голяма и понастоящем управляваща партия като ГЕРБ може да е само победата и нищо друго.

Нато-бомба

е добре защо не се радвате, че ГЕРБ ще издигнат "СЛАБ" кандидат и тогава РУСОФИЛИТЕ ще си имате Президент??? Защо искате от ГЕРБ да издигне на всяка цена ПЕЧЕЛИВШ кандидат, различен от Росен. За мен единственото обяснение на горното, е че вляво нямате никакъв ПРИЕМЛИВ кандидат. Всички са оплетени в далавери и затова искате от ГЕРБ(защото техните хора се оказаха, че нито са в КТБ, нито в Панама).

Поведението на партиите не съответства на претенциите им по избори като патриоти, реформатори, защитници на права и свободи и т.н. Затова се цепят, когато дойде време за действия - преди това са излъгали кои са. Първанов се отцепи от БСП още преди изборите, за да дораздроби парламента и да се сближават след новия "катарзис"; Барековите веднага след изборите, за да играят спокойно играта на благодетелите им; реформаторите декември от презрение към реалността; ДПС декември, защото Пеевски е по-важен от българските турци; сега е ред на "патриотите". Не блъсканица, а закономерно следствие от масовото присъствие на продажници и манипулатори, към които се числят и Галъп.

Югозомби

П. п. Според последните социологически проучвания президентът Плевнелиев се ползва с: "Алфа Рисърч", отрицателна оценка 37%, пложителна оценка 25% (март 2016); "Екзакта Рисърч Груп", неодобрение 51,2%, одобрение 30,7% (март 2016); "Галъп Интернешънъл", недоверие 59%, доверие 25% (февруари 2016). Онези, които превъзбудено повтарят "Всички зад Плевнелиев или предателство!", трябва да поразсъждават върху тези данни.

Само БКП!

нато-бомба

Ами добре, хубаво ХВЪРЛЯЙТЕ шапки от радост и правете навалица от кандидати за власт. Ама НЕЩО НИКОЙ НЕ СМЕЕ да излезе срещу Росен 3 месеца преди изборите?!!! А иначе аз съм всеки ден сред хората и разговарям - Плевнелиев се ползва с безкрайната симпатия на българския народ. Даже напоследък гледам и българските турци се готвят за МАСОВА ПОДКРЕПА към Росен Плевнелиев. Единствените, които не го одобряват са атакистите и крайно левите, които искат едва ли не, България да обяви война на Турция, НАТО и Меркел!

Югозомби

Първо, до изборите има не 3, а около 6 месеца, и второ, засега дори и Росен Плевнелиев не е обявил дали ще се кандидатира за втори мандат. Всъщност до момента няма нито една категорично заявена кандидатура. нато-бомба, коментирайте в границите на реалността, защото това, което правите, е... опитза пропаганда, която подменя действителността с желаното.

Ъъ

Кой харесва този плужек бе палячо.без фалшификация плевнята събира пет процента-на платените шорошки мишоци.даже и малките деца вече знаят че президента е чехлю.

Леко съм притеснен, че БСП,АБВ, ДПС, Ковачки /брокера на доган/, Дончева ,Дудука и други активирани агенти + 100 000 купени гласа може и да биия кандидатът на ГЕРБ, особенно на фона на разединена десница!

Emil Jassim, никъде не се казва последователни. Два мандата и толкова. Значи Гоце е аут и ще влиза в президентството, ако някой му издаде пропуск!

Кандидатула на Калфин ще събере повече от на Гоце...

"Водещ: Изненадващо ДСБ обявиха, че ще подкрепят Росен Плевнелиев за кандидат за втори президентски мандат. Как си обяснявате подобно действие? Първан Симеонов: Прилича много на действието на АБВ в лявото. Това е опит на малка формация да диктува дневния ред чрез политически маневри - малкият да стане голям, така да се каже. ДСБ се опитва, също като АБВ в лявото, да вземе бързо инициативата в дебата, който предстои, и да участва в голямата игра, поне на думи – играта на номиниране на президенти." /Фокус/

Югозомби

Изглежда поредната мантра, която ще повтарят зилотите на ДСБ, ще бъде "Който не е с Плевнелиев, той е против България!" Дали самият Плевнелиев желае втори мандат или не за тези хора изглежда е без значение... И никакви социологически проучвания, разсъждения върху различните настроения сред прозападно настроените граждани и изпробвания на различни варианти за спечелване на президентските избори не ги засягат, защото тяхната партия няма опит в печеленето избори, тя има опит най-вече в повтарянето на сектантското и изолационистко послание "Който не е с нас, той е против нас!" А президентски избори се печелят с привличане на широка подкрепа извън твърдото ядро на издигащата кандидата партия. Особено пък когато твърдото ядро е едва... между 3% и 6%.

Зомби и други розаво-червени се активизираха!

Развеселен

много силен анализ, друго не съм и очаквал от Първан Симеонов. Браво!

Нато-бомба

Зомби, зомби...много добре знаеш, че социологията на Райчев е манипулативна. Отлично знаете, че без да са ясни всички кандидати не могат да се правят прогнози, кой ще спечели. Зад истерията си срещу Р. Плевнелиев прикривате ЛИПСАТА НА КАЧЕСТВЕНИ кандидати. А и цялото това желание - да редите картите и ВЛЯВО и ВДЯСНО, в стила на синьо-червената мъгла е ШОКИРАЩА по своето нахалство и самозабравяне! Що се отнася до Радан Кънев(макар че не съм ДСБ или РБ) - момчето взе скалпа на Станишев-Орешарски, Цецо Василев, Делян Пеевски и току-що АБВ избягаха от властта заради него. Но това не е толкова интересно(и значимо), колкото желанието на Първанов и Петков, АБВ да имитира поведението на ДСБ.

Югозомби

Нато-бомба, много добре знаете, че току-що написахте неистина, и то поради интелектуална безпомощност. Защото аз не се позовавам само на агенцията на Андрей Райчев. Цитирал съм сходни данни на три агенции с различни собственици, различна политическа ориентация и различно отношение към "социологическия борд" на Андрей Райчев от 2013 година. "Екзакта Рисърч Груп" и "Алфа Рисърч" не са под контрола на Андрей Рачев, а Вие сте несръчен спекулант, който не умее нито да анализира, нито дори да се придържа към общоизвестните факти. Всяка следваща моя реплика към Вас би била само губене на време. Край.

Югозомби

Не за първи път наблюдавам нежеланието, а и неспособността на привърженици на ДСБ да боравят със социологически данни. (С една уговорка, електоралните социологически проучвания у нас не са безпроблемни, тъй като публикуващите се данни биват преднамерено изкривявани в определени периоди и от определени агенции, но има логически издържани начини критично мислещите хора да отсеят очевидно неправдоподобното от вероятно достоверното.) Известни са ми цели форуми, в които в дискусиите за политика пишат почти само десебари, но... с месеци никой от тях не цитира нито едно социологическо проучване. Обикновено омертата се нарушава от хората извън тяхната партийна общност. И това е колкото абсурдно, толкова и обяснимо. От една страна подкрепата за ДСБ в целия период от 2013 година до днес е относително слаба и не позволява заемане на водеща позиция дори и вдясно от центъра, а от друга претенцията на ДСБ е да представлява интелектуален, политически и реформен елит и водач на българското общество. Уви, разминаването между желания и действителност достига и до такива шизоидни степени, че и при обсъждането на евентуалните общи кандидати на прозападната десница изобщо не се отчитат социологическите нагласи на отделните групи от политически активни граждани. Което е абсурдно. Това пренебрегващо обществените настроения поведение на "автентично десните" може и да е любима тяхна патрицианска поза на презрение към плебса, но нито би могло да се прилага практически в същинската политика, тя изисква внимателно обмисляне на условията и задаваните от тях възможности, нито пък носи някакъв смисъл в споровете с инакомислещи в интернет.

Лили

Блог на червено зомби ли е?

зомбоеб

Югозомбирания другар,е баннат вече от няколко сайта!Тука,незнайно защо!,се е разпищолил като селски чорбаджия!Нарцистичен,хедонистичен драскач и гербав зилот е югозомбирания!Преднамерените му писаници,са и духовните му полюции!Този тип е по-зле и от аватарския миризлив пръч!Остаряха и съвсем пощуряха тези комунисти!Докато не ги смачкаме тези паразити,нищо добро не ни чака!

socialen

Волен Сидеров и АТАКА крепяха 3.5 години едноличното, катастрофално-неграмотно, малоумно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, за което Борисов беше изритан с шут от Народа като единственият досега. Сега тарикатите от ПФ крепят Турлюгювеча на Доган, Пеевски, Прокопиев, Кънев, Гоце, Румбата и Кунева - техният човек от времето на Тройната Коалиция, незнайно защо наречен от някои "правителство" правителство, начело на което туриха неграмотния Борисов да "управлява" с 80 депутата.

socialen

Само прост, неграмотен, нискоинтелигентен, малоброен електорат от провинциални, бедни, неграмотни български пролетарии е в състояние да гласува за малоумниците от ГЕРП, водени от неграмотните Борисов и Цветанов.

Югозомби

Ех, и днес ли ще ме активират... :)

зомбоеб

Точно с тази избрана от тебе муцуна,те баннаха от capital.bg.Нали така,зомб?

Първан е подай-гъ...ан

Първане,първане!Много добре знаете,че Радан не е на тясно.Леко и приятно е да се говори истината.При нея няма давност.

Лили

Какъв политолог си Първане? Обща кандидатура през предварителен избор, това Кънев го предложи преди година още.Интересно къде си дремал.Същото предложи и за местните избори, но ти Първане пак спеше.Събуди се момченце и влез в час, да не станеш като батковците си Андрейката Райчев и Колката Колев !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.