Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днешна Италия е ужасяваща. Тя не отваря пространство за критичния дух. Абсолютната вулгарност на Силвио Берлускони роди силна социална „поляризация”. Така богатите стават още по-богати, а бедните – още по-бедни. Много честно казано, не виждам как ще можем да се измъкнем от това общо пропадане. Тежките думи са на прочутия писател Дарио Фо, цитиран от БГНЕС

Берлускони реализира чудо от цинизъм предизвиквайки народните класи - и някои хипнотизирани интелектуалци – да се приспособят или да сътрудничат с политическите партии с дясна насоченост, както и да получат своята част от увеличението на корупцията. Би било наистина абсурдно да си представим Берлускони като нормална личност! Той прилича на това двуглаво чудовище – полу Убу ("Убу кралят", пиеса от Алфред Джари. Убу е измислена дума, която не означава нищо, бел.ред.), полу Путин, което получихме, Франка /съпругата на Дарио Фо, бел.ред./ и аз, в поставения спектакъл от 2000-та. Берлускони е абсолютен шампион в copovilgimonte (вкарване в заблуда) на италианския народ. Откакто бе министър-председател съдбата на всички онези, които мислят в Италия не е завидна! Ил Кавалиере направи Италия по-бедна, една безмозъчна Италия и, под претекст да не налее масло в огъня, той напълно потисна и пороби всеки, който можеше.

Матео Ренци (сегашният премиер, бел.ред.), според мен, е също продукт на тази берлусконска школа. Той се гмурна умело в пукнатините, отворени от берлусконската разрушителност и приложи незабавно стратегията „против” – против синдикатите, против училището, против културата – които са толкова традиционните бастиони на лявото. После той наложи на цялото италианско население забележителни жертви. Не мислете, че това е свършило. Да прибегнем до фигура от комедия дел арте: Ренци е човекът, който говори, жестикулира разклащайки много силно колене, за да ни накара да повярваме, че върви напред. И при това той не помръдва и на милиметър. Залага върху чисто оптичната илюзия. Чака се медиите да осъдят лицемерието му, неговата скованост.

Дарио Фо е италиански драматург, театрален режисьор, киноактьор и композитор. През 1997 г. получава Нобелова награда за литература.
 

Ключови думи

Коментари

Десен капитализмус, нали това ви харесва. Не плащай данъци, гепи от държавата, консумирай назаем, гледай шоО-та по телевизията, яж, пий и си носи новите дрехи, надай се да си умрел преди да доде сметката.

Иван

Културата и училището интересно как ги приписа като бастион на лявото. Качествената култура не е свързана с ляво и дясно и качественото образование е обвързано само с безпристрастност и методи на мислене. Гледайки лявото в България какво образование и култура е оставило лошо ми става.

Вервай си, че интелектът не е бастион на лявото, нема лошо. Само дето академията там, дето я има е предимно левичарска. Както и литературата в многобройните й проявления :) А библията не десните е некадърен опит за научна фантастика.

Развеселен

уви, да. Затова западната култура е в упадък - заради левичарската интелигенция

Левите ги бива много да създадат достъпна и всеобхватна образователна система, която учи децата на "Девети септември ми даде геврече, изяж го, Девети септември ми рече".

А това за лявата култура го е казал най-добре вашият Вапцаров: "станах комунист, защото се чувствах самотен". Всякакви неприспособени прописват, въобразяват си, че са леви, после някой като Сталин или Путя им разказва играта. Пазолиниевци всякакви. Или такива като Гюнтер Грас, които са на ти и с нацизма, и с куманизма, и само с демокрацията не могат да намерят допирни точки.

Развеселен

поредния левичар дето реве като вдовица за...

Абе всякакви неспособни, заеби. Добре, че десните залягат над Трансформърс, Авенджърс и човека-мравка. Там е културата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.