Всичките 17 членове на ВСС гласуваха единодушно, че изразяват "несъгласие" с писмо на вицепремиера и финансов минисътр Асен Василев, с което той ги предупреждава да не пипат резервите си - нeпохарчени от миналогодишния бюджет.

Историята е дълга и с елементи "на инат"

Представляващият Боян Магдалинчев днес изчете, че след първоначално утвърдения бюджет на съдебната власт от 938,7 млн. лв., първоначално бяха отнети 8 млн., а после още 20 млн. - прословутите, които щели да бъдат дадени на БАН и по чиито повод главният прокурор Иван Гешев каза, че опитват да го скарат с академиците.

Както се чу и днес - тези двадесет милиона хем са от съдебната власт, хем пречат (само) на прокуратурата да работи и това щяло да доведе до избухване не престъпността.

Така или иначе, ВСС направи контрафинт - като на 31 март взе решение да си разпредели... 40 млн. лв. Те си били на съдебната власт - от непохарчени остатъци от бюджета за миналата година.

Днес Магдалинчев изчете, че всъщност средствата от преходния остатък от 2021 г. са били 55 млн. лв. Един вид - те си разпределили само 40 милиона. Парите се от икономии от инвестиционната програма, от средства, заложени по бюджета на ВАС и други органи.

Той изчете и как са ги разпределили - "лъвският пай" е за прокуратурата - 10 млн., лв. и за ВСС със 17,930 млн. - за инвестиционната му програма. Пари, които не са били усвоени. Представляващият съвета даде пример, че има обществени поръчки, които не са били готови, затова парите от 2021-а година не са усвоени, но вече са "поети ангажименти" и трябва да се дадат за поръчките тази година.

Иначе другите разходи, за които се разпределя въпросният резерв, са далече по-скромни - например за ВАС - 1,135 млн. лв., увеличават се резервите за заплати, резерви за издръжка поради повишените битови цени и други подобни.

"Тези средства са преразпределени изцяло за задоволяване нуждите на съдебната система. Това са пари, които са икономисани", каза Магдалинчев.

Изобщо  - мотивите им, да не искат да върнат остатъка, а да си го разпределят били "доста пространни", по думите му.

Да, но... На 30 май кадровиците получили писмо от Асен Василев, че всички разчети в закона за държавния бюджет отдавна са направени и според тях няма как тези 40 млн. лв. да останат там, където те си ги смятат.

"Накратко - вицепремиерът и министър на финансите ни казва: няма да пипате неразпределните пари", преведе днес Магдалинчев писмото на не-финансов език.

Кадровиците посочиха, че има и решение на КС - че ВСС може да изразходва и парите си от неразпределен остатък от миналата година, припомниха и конституцията, и Закона за съдебната власт - че според всички тях бюджетът на Съдебната власт е независим и самата тя е такава.

Думата взеха двама от прокурорската колегия - Стефан Петров, колкото да каже, че такива корекции са общо за трети път: първо при Жан Виденов през 1995 г., и второ - при "Борисов-1" през 2009 - защото тогава "не харесвали ВСС".

(Всъщност тежки скандали има винаги и дори разправиите с ексминистъра Владислав Горанов доведоха до това той да заплаши кадровиците, че лесно може да променят закона, или че в закона може и да пише, че "министърът е крокодил", но пари няма, б.р.).

"Аз смятам, че много меко го казваме с думите "изразяваме принципно несъгласие" - не е принципно. Ние трябва да изразим несъгласие", каза следователят.

Освен това Петров (който при първото си пребиваване във ВСС беше квота на ДПС, б.р.) заплаши, че същото това МФ прави и разчетите за бюджета на съдебната власт през 2024 и 2025 г. И допусна:

"Утре - вдругиден може да кажат, че изобщо съдебната система няма нужда от бюджет!" 

Гергана Мутафова взе думата, колкото да напомни "да не забравяме сезирането на КС от главния прокурор" - именно по повод намаления бюджет.

И тя предвиди „абсолютна невъзможност да се плащат сметките на съдебната власт“ и спомена за „галопиращата инфлация“ (каквато има, но примерно в Турция, Венецуела и Судан - не и у нас, б.р.).

Кадровиците се обединиха около идеята да излязат с решение, че изразяват само "несъгласие" - не принципно.