Пленумът на ВСС взе решение да увеличи бюджета на съдебната власт за 2022 г. с 40 млн. лв., които има от резерви. Формулировката е "за сметка на неизползваните наличности от преди" (които обичайно трябва да се върнат в хазната, б.р.).

Това обяви днес на заседание Боян Магдалинчев - представляващ ВСС и шеф на бюджетната комисия.

Той изрично посочи, че причина за това е намалението с 20 млн. лв. на средствата в частност за прокуратурата - между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Сега ВСС възнамерява да усвои неусвоени 19 млн. от бюджета за 2021 г., от които над 17 млн. са били за перо "основен ремонт". Има и над 18 млн. лв. неразпределен резерв, другите суми от различни ресори са по-дребни.

Цели се конкретно за прокуратурата - "покриване на недостиг по разходи за бюджетна издръжка с 10 млн. лв. поради намаляване бюджета й с 20 млн.", изчете днес Магдалинчев.

Той изреди дълъг списък от "пера", които ще се задействат - едни за които ще трябват средства, и други, по които сега е останал неразпределен резерв.

Магдалинчев посочи, че в бюджета трябва да залегне гласуваното увеличние на всички заплати в системата с 10 % от 1 януари 2020 г., с толкова скачат и парите за ранг, ще се завиши и осигурителната тежест за работодателя след вдигане на прага от 1 април.

Така в окончателен вариант на решението съдебната власт ще реализира приходи за годината от 95 млн. лв. От тях 80 млн. са от такси, наеми от собстеност - 1,3 млн. от глоби, санкции и наказателни лихви - 10,4 млн. и пр.

Разходите на съдебната система при този вариант ще са 938 729 лв., от които текущи разходи над 911 млн. лв.

Дава се още неразпределен резерв 6,8 млн. лв. за очакван недостиг за обезщетения. Увеличава се с 2,346 млн. лв. резервът за покриване на разходи за горива и енергия поради увеличените цени. Като Магдалинчев специално подчерта, че нуждите към днешна дата са непрогонзируеми.

Боян Магдалинчев е представляващ ВСС и шеф на бюджетата комисия. Снимка Веселин Боришев

Накрая на обсъждането на темата кадровиците се скараха и по повод представителните разходи. Това стана, след като дори за ВСС те са с опредлен лимит, а за прокуратурата, инспектората и върховните съдилища са "по решение на съответния ръководител или съответния колективен орган, който управлява" (Само че прокуратурата не се управлява от Общо събрание, Пленум или нещо подобно, б.р.).

Атанаска Дишева повдигна темата, че в прокуратурата това е поредно решение, оставено "на тъмно" и на отговорността на един човек - главният прокурор, както и попита защо никога не се обявява колко са парите за представителни разходи. Боян Магдалинчев й каза, че имала фиксация върху прокуратурата.

И заяви, че "такава е практиката", както и че органите, които ги управляват, ако искат, може да си ги качат на сайта.