Пленумът на ВСС отпусна 100 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на Спецсъда, нищо че той е закрит като институция от вторник с решение, обнародвано в Държавен вестник.

Това стана, докато днес Пленумът на ВСС гласуваше серийно различни суми за ремонти, за разни възникали текущи нужди, за чествания на годишнини... 

Така тръгна да се гласува освен другото, че се отпускат въпросните пари на Апелативния спецсъд (ВСС е стопанин официално на сградата, както е навсякъде, без Съдебната палата, която отне от Лозан Панов, б.р.).

Обади се Драгомир Кояджиков, който каза, че му направила впечатление точката, с която се отпускат въпросните средства на АпСпНС. 

"Мчи, то тоз орган не съществува", заключи Кояджиков, който е бил следовател в Русе, завършил е право в Бургаския свободен университет.

Любопитно е, че самият той идва във ВСС от Апелативния спецсъд (предложение е на БСП) и наесен вероятно няма къде да "отстъпи" след мандата.

Предложението на съдията бе да се напише, че с оглед факта на закриването на специнституциите, сумата се дава на правоприемника Апелативния съд-София, но изрично да се посочи - за ремонт на сградата на ул. "Черковна".

Опонира му председателят на ВАС Георги Чолаков, който освен другото днес води заседанието: че към днешна дата все още има АпСпНС.

"Той се закрива, считано от 3 месеца след обнародването - нямаме основание да пишем правоприемник, запъна се администратиен съдия №1. - Така или иначе към днешна дата този съд съществува, ние се произнасяме към днешна дата за това."

(Както и Клуб Z писа, в парламента се разбраха и дадоха 3-месечен срок, след който реално ще спрат да функционират двете прокуратури и двете съдилища. Това прави 28 юли, б.р.)

Чолаков каза още, че тогава...

"... Ще ни се наложи още много неща да правим... Има много неща, които трябва да решаваме и смятам, че не е това съществено днес. Към днешна дата има такъв съд, съществува все още! Това, че след 3 месеца няма да го има, ще го мислим..."

Между другото, Иван Гешев даде да се разбере, че ще прати на КС законовите промени, с които се закриват любимите му специализирани органи.

При обсъждане на новия бюджет за годината през декември 2021 г. пък, ВСС не се отказа и продължи да планира средства за гигантската реконструкция на сградата на бившия Механотехникум - за нов "дом" на спецорганите.