В сряда предстои Прокурорската колегия на ВСС да направи интересен избор - за шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АпСпП). Това свръхважно - според мнозина - за бившите управляващи и ръководството на прокуратурата звено, има права да касира всички актове на редовната Специализирана прокуратура, която... и без това никога не кривва от правата линия.

Интересно е, че АпСпП е без стабилно ръководство от 2018 г. Досега появилите са кандидатури по мистериозен начин премисляха, оттегляха си желанието от конкурса, изтъкваха се здравословни причини или просто се мълчеше.

А това, че за пореден път в системата на прокуратурата кандидатът е единствен, не е дори новина. По-интересно, че на фона на цялата тази тежест на Апелацията, при която отиват всички дела за "висока" корупция - срещу магистрати, министри, кметове, директори на дирекции или просто ОПГ (ако са им важни), има само един единствен кандидат: Ивайло Борисов Ангелов - следовател от НСлС. 

Не че - както от ВСС сърдито обясниха и на Лаура Кьовеши писмено - следователите не са магистрати. Магистрати са.

Но е чудно за делата "с фактическа и правна сложност" чак пък толкова да няма интерес. Да не говорим за 6-те заплати бонус и другите екстри, които правят спецорганите топ любимците на ВСС в системата.

Подробности за професионалния път и успехите на следовател Ивайло Ангелов не са известни, освен в официалната му биография, публикувана на сайта на съвета.

Но за да разберем предстоящия избор, може би трябва да се върнем към един друг избор.

През тази година се наложи следователите да правят форсмажорен вот за свой човек в Съвета. Това стана след смъртта на Евгени Диков. 

Така по предложение на 62-ма души за член за повече от година оставащ мандат бе избран Стефан Петров - от НСлС. Той е и зам. -председател на Камарата на следователите, която винаги подкрепя Иван Гешев с все по-забележителни декларации, открити писма и пр.

Петров, който е завършил факултет "Народна милиция" в Симеоново и съвсем млад е влязъл в Националната следствена служба, встъпи в длъжност във ВСС тази година в Деня на космонавта - 12 април.

През годините за Стефан Петров, освен че е един от 5-имата предложили "фамозната" Владимира Янева да стане председател на СГС, винаги се е коментирало, че е партийно обвързана кандидатура. От партия, на която не може да ѝ се отрече, че разполага с визионери и обичайно мисли много ходове напред - ДПС.

В по-предишния състав на ВСС, избран през 2007 г. (времето на Тройната коалиция) според медийни материали ДПС е разполагало с цели трима членове. Този, който официално е от квотата на Движението от парламента, е именно следователят от НСлС Стефан Петров.

След едно трагично самоубийство, медиите пишат, че е семеен приятел на застрелялия се в "Сарая" административен секретар на централата на ДПС Ахмед Емин.

Съпругата на Петров – Милена, пък е била шеф на кабинета на земеделския министър Нихат Кабил по времето на Тройната коалиция.

През 2011 г. името на следователя се появява в списък на Сметната палата, тъй като е пропуснал да декларира притежавани от съпругата му дялове в дружеството "ИСМ Консулт" ЕООД, което участва в подготовка на интегриран план за градско развитие на Кърджали, финансиран с евросредства. Ама - минали работи... 

Да се върнем на 2021 г. Петров - естествено, единствен кандидат - е избран от напълно спонтанно гласуващите следователи с 287 гласа. Вота си дават 311 от 426 следователи, имащи това право, което означава 73% избирателна активност, а недействителните бюлетини са едва 24 (за сравнение, неотдавнашният избор на двама съдии за ВСС се провали поради избирателна активност под една трета - около 26%, б.р.).

Връщаме се и на единствения кандидат за Апелативната спецпрокуратура. Името на Ивайло Ангелов стои първо в списъка с 62-ма следователи, които издигнаха Стефан Петров за член (повторно) на Висшия съдебен съвет в началото на годината.

Списъкът не е по азбучен ред.

Със сигурност такова струпване на съвпадения говори за предстоящ разгорещен дебат, сблъсък на становища, правни концепции и в крайна сметка - пореден напълно непредрешен и непредубеден избор по съвест във ВСС.