Бившият главен прокурор и бивш шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров е завел две граждански дела по члена за непозволено увреждане, който напоследък е предпочитан, ако някой си чувства оклеветен или обиден.

Двата иска са за суми от по 15 000 лв, а субектите има са съответно премиерът Кирил Петков и бившият военен министър Бойко Ноев. Информацията публикува "Сега", като се позовава на свои източници.

Историята с Кирил Петков е всъщност около оповестяването на отнетия достъп на Цацаров до класифицирана информация в последните седмици на пребиваването му на шефския стол на КПКОНПИ.

Както Клуб Z писа, той депозира оставка точно преди службите да му отнемат допуска до "тайни", като дори имаше спор за часовете, в които служителите са го търсили, за да го уведомят.

После обаче самият Цацаров атакува решението и допускът му бе върнат (виж по-долу, б.р.)

Според Цацаров Кирил Петков го е увредил на 14 януари, когато се включи в новините на бТВ, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна.

На 25 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров. Самият Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът "ЦУМ-гейт". Цацаров поиска и прокуратурата да го провери заради думите на премиера Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и
случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата".

Прокуратурата го стори със завидна бързина и отказа да го разследва. Не е ясно с какви мотиви ДКСИ върна допуска на Цацаров, нито дали ДАНС обжалва това решение, припомня още "Сега".

Сегашният прокурор във ВКП Цацаров обаче е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред бТВ, в което той казва, че...

"...Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руският "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица. Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Като например това, че не е посочил адреса на Бойко Ноев, а очаква съдът да го издири служебно. Не е платил и държавната такса от 80 лв., пише "Сега".

Но дело не чакайте скоро.

Източници на Клуб Z казаха, че двете дела би трябвало да вървят в Софийския районен съд с оглед размера на исковете.  Обаче - да не чакаме скоро насрочване. Дългите срокове за размяна на книжа, а и пословичната натовареност на СРС обичайно ги пращат за след месеци и дори години напред във времето.

Освен това по този вид дела страните не са длъжни да се явяват лично в съда. Обикновено ги водят само адвокатите.