Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отменила решението на ДАНС, с което се отнема допуска до класифицирана информация на председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

Информацията бе разпространена днес от КПКОНПИ под формата на позиция на самия Цацаров, който ще е начело на комисията до края на месеца.

На 14 януари, ден след като председателят на КПКОНПИ обяви, че подава оставка, считано от 1 март, премиерът Кирил Петков направи няколко живи включвания в ефира на различни телевизии и обяви, че ДАНС е отнела допуска на Цацаров до класифицирана информация - ниво "Строго секретно". От думите му тогава се разбра, че имало сигнал срещу бившия главен прокурор. Данните са събирани дълго време, но било класифицирана информация кога е започнало разследването и за какво е то.

Ден по-късно от комисията съобщиха, че отнемането е на основание... "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове...в областта на защитата на класифицираната информация". Самият Цацаров тогава разкри, че проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", е изнесъл класифицирана информация. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин, подчертаха от комисията. Поради това Цацаров обжалва акта на ДАНС. 

"Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно", съобщават днес от КПКОНПИ.

В позицията на Цацаров се припомня и че той сам е поискал от прокуратурата да го провери - защото в изявленията на Кирил Петков "на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление". И резултатът е:

"Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго престъпление".

С други думи - обвинението на Иван Гешев също не е открило данни за извършено от Цацаров евентуално престъпление по "ЦУМ гейт", също като ДКСИ.

Иначе, както е известно, парламентът гласува оставката му, а Висшият съдебен съвет реши да го върне като прокурор във Върховна касационна прокуратура след като спре да изпълнява функциите на председател на антикорупционната комисия.

Ето цялата позиция на председателя на КПКОНПИ: 

Пресцентърът на КПКОНПИ представя следната позиция на председателя на Комисията Сотир Цацаров:

На 14 януари 2022 г., в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло.

Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт – Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“.

По повод изявление на министър – председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че „ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“, сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление.

Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление.

Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея."