Опитът за покушение срещу Емилиян Гебрев е "атака срещу българската оръжейна индсутрия" и "българския новичок". Това заяви пред бТВ бившият военен министър Бойко Ноев.

"Това покушение не се разследва в България заради страх, че Русия може да ни накаже и второ - следите водят високо в Кремъл и високо в София", заяви Ноев.

И допълни, че международните разследващи екипи вече са установили оръдието на престъплението - отровата, докато българските власти вече една година не желаят да приемат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическите оръжия. Ноев призова по казуса да се създаде анкетна парламентарна комисия. Според него случаят ще е тест за новия главен прокурор Иван Гешев.

През 2015 г. Гебрев бе в центъра на мистериозна история, при която той, синът му и негов сътрудник влизат в болница със симптоми на отравяне. Това съвпада с посещение в България на единия от разкритите като отровители на Сергей Скрипал руски агент.

"Виждаме, че Русия се активизира в Черна гора, Македония, Сърбия, също и в България. Въпросът обаче е какво България прави, за да защити своя суверенитет", коментира Ноев.

Той припомни, че наскоро в Сърбия избухна шпионски скандал.

"Руски офицер бе хванат да вербува сръбски гражданин. Тогава президентът Александър Вучич директно се обърна към Русия с въпроса: "Защо?” Защо България не задава своето "защо" към Русия?”, коментира Ноев.