Стратегическата цел на Путин е заличаване на съвременна Украйна от картата на Европа и на света. В перспектива е окупация и възможно анексиране на части от Украйна“.

Така коментира пред бТВ инвазията на Русия в Украйна бившият военен министър Бойко Ноев. Той прогнозира, че Русия ще окупира завинаги южните и югоизточните части на Украйна и там ще бъде „инсталирано марионетно правителство“.

"Никога повече Одеса, Херсон и районите около Азовско море няма да бъдат част от Украйна, те ще бъдат анексирани", добави той.

Според Ноев не е пресилено да се говори за пренаписване на реда, установен след Втората световна война. В момента няма как да помогнем на украинците, "те се чувстват сами, защото положението е безнадеждно", смята още той.

Ноев акцентира специално върху лицемерието, двуличието на западните политически лидери в момента. 

„Аз призовавам българските политически лидери, които отиват днес в Брюксел за среща със своите колеги, да поставят въпроса за санкции не просто върху руските олигарси, Путин и неговата камарила, а и върху онези западни лидери, които са на хранилката на Путин“, апелира анализаторът.

Той изброи като подобни примери бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, бившия френски премиер Франсоа Фийон, представители на Консервативната партия на Борис Джонсън, които са получавали дарения от руски олигарси в Лондон, италиански политици, Марин льо Пен във Франция.

"Тези политици трябва да бъдат поставяни под санкции. Не само Путин и неговите олигарси", смята бившият военен министър.

Ноев не скри възмущението си от дебата в българския парламент вчера около декларацията в подкрепа на Украйна и лицемерието в поведението и на българските политици.

"Имахме дебат в български парламент и пет часа не можеха да се съгласят за думата "санкции", добави бившият военен министър.

Той отдели внимание най-вече на поведението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Той отказа да се присъедини в миналото към санкциите, когато тровеха Скрипал, към санкциите, които се налагаха на руски олигарси. А той беше човекът вчера, който твърдеше, че няма да се присъедини към декларацията, ако в нея няма санкции".

„Това лицемерие ние го виждаме през по голяма част от годините на неговото управление (на Борисов). Аз неведнъж съм казвал, че Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руският „Турски поток“, спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция – всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици“, аргументира се още Ноев.

"Влиянието на Русия в България чрез личности, политически субекти, представители в специалните служби трябва да бъде прекратено. Това е приоритет номер едно и България не може повече да си затваря очите. Влиянието на Русия в ДАНС - там имаше хора, които прикриваха действията на руските специални служби в България, спираха разследванията на отравянията и на взривовете. Същото е и в другите служби", добави той.

Според него трябва в НС да се създаде специална комисия за влиянието на Русия в България.

Ноев се спря и на позицията на Българската православна църква като направи уточнението, че тя е отделена от държавата.

"Тя трябва да защитава моралните и духовни ценности на България, когато върху тях има попълзновения. Днес се очакваше дясната ръка на руския патриарх да дойде у нас и да прави данайски дарове. Искам ръкомодството на БПЦ да каже ясно ще защити ли тя от посегателствата на Русия нашата история, писменост", попита той.

"Нашата сигурност и стабилност зависи най-напред от нас самите, от устойчивостта на нашите институции, на нашите служби, от тяхното прочистване от останалите елементи на руското влияние...", повтори Ноев.

"Разбира се, че ако се наложи, ще иа чужди войници. Че нашата армия в момента не може да направи нищо", каза още той.