Сотир Цацаров е разбрал, че ще му отнемат достъпа до секретна информация, и си подаде оставката. Той, за разлика от Гешев, не е лишен от интелигентност. Това заяви Христо Иванов по бТВ.

Преди това съпредседателят на ДБ елегантно избегна намеците, че в атаките му срещу главния прокурор Иван Гешев се крие амбицията му за поста.

"В България има достатъчно добри прокурори от кариерата. Аз съм политик, политик не трябва да бъде главен прокурор", заяви Иванов.

Той припомни, че и на този етап Гешев може да бъде уволнен. Основанието е за сериозно уронване престижа на съдебната власт. Според Христо Иванов думите на Гешев "Над мен е само господ" са показателни, но това важи и за предишните главни прокурори - Татарчев, Филчев, Цацаров, които също са се държали безнаказано.

Срещу Гешев има много сигнали, но те са потулвани, каза Иванов и припомни за случая "Магнитски", който е нямал развитие, защото Гешев си затварял очите за Пеевски. "Цацаров и Гешев са пряко отговорни, че българският съдебен суверенитет е подложен на тежки съмнения от ЕС и САЩ.", заяви Иванов.

"Настоящият състав на ВСС доказа, че е мажоритарен състав около Гешев. След като бъде свален той, нашата голяма политическа задача да бъде избран състав, който да рагледа огромната събрана фактология и да се произнесе по същество."

Реалността е такава, че тези хора доведоха да загубата на престижа на съдебната власт у нас и в чужбина.

"Ние сме обект на три мониторинга, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген, да получим парите по Плана за възстановяване, именно заради поведението на главния прокурор."    

За Цацаров Иванов смята, че е знаел какво ще предприеме ДАНС и ден преди това си е подал оставката.  А що се отнася до ЦУМ гейт, Цацаров, в тогавашната си позиция на главен прокурор, е направил всичко възможно да се потули изтичането на класифицирана информация. При повторната проверка на ДАНС обаче всичко излязло наяве.