ГЕРБ ще бъде конструктивна опозиция, заявиха в първия ден на новото Народно събрание от бившата управляваща партия. Дали ще е такава, предстои да видим. Но пък вече е ясно - ГЕРБ е хитра опозиция. Едва за три заседания на парламента, едно от които тържественото първо и едно извънредно, само за да се гласува кабинетът, тя успя да вкара управляващото мнозинство в няколко капана. За което то не дава много вид да се е усетило.

ГЕРБ повдигна темата с въвеждането на зелен сертификат за допуск до сградите на Народното събрание, разбирай - и за депутатите, дни преди тържественото заседание. Парадоксално, но в случая ѝ помогна и служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който при журналистически запитвания публично се обявяваше „за“. 

Посланията: едно, че зеленият сертификат осигурява безопасна среда за работа, второ - че не може всички български граждани, за които той се изисква за работа, да са поставени в неравностойно положение спрямо народните избраници и трето, най-въздействащото - за децата в училище се изисква тест, за законотворците - не.

Не звучи красиво, нали?

И така, вместо от „Продължаваме промяната“ (ПП) сами да поставят въпроса в парламента и да предложат проект на решение, с което сертификатът или тестването преди работа да стане задължително и за НС, топката вдигна ГЕРБ. Още при първия председателски съвет (на тези съвети се уточнява дневният ред на заседанията) се разбра, че... нищо не се разбра. Такава точка в дневния ред нямало, обясни тогава председателят на парламентарната група на ПП.

Проект за решение все пак беше внесен. Както вероятно вече предполагате – от ГЕРБ. Оттам поискаха отпадането на сертификата изобщо - щом няма за депутатите, да няма и за гражданите. То още чака своя ред.

От бившата управляваща партия обаче не се дадоха и пак предизвикаха дебат. Това се случи при разглеждането на един чисто формален акт - да се разреши карантинираните и изолираните заради COVID депутати да участват в заседанията онлайн. Решение, взимано и от предходни парламенти. Предложиха онлайн да заседават и тези без сертификат и се започна един дебат... Който показа следното: народните избраници не само, че се поставят над народа, но и мнозинството е разделено още преди да се е конституирал кабинетът. БСП и „Има такъв народ“ не приемат сертификата, с което се подредиха до „Възраждане“, а ПП и „Демократична България“ - са за него. С което на практика изразяват съгласие с опозицията, която „чегъртат“ - ГЕРБ.

А темата остава все така висяща. Дори и след като една от първите заявки на Кирил Петков, вече в качеството му на министър-председател, бе въвеждането на сертификат за администрацията на Министерския съвет, мнозинството и днес отказа да вземе такова решение и за Народното събрание. Чу се плахото „чака се заповед на новия здравен министър“. Но каква заповед и защо най-висшият орган в държавата не може да вземе решение за собствения си режим на работа и без министерска заповед не стана ясно.

ГЕРБ вкара мнозинството и в още един капан, като поиска и получи изслушване на служебния министър на културата Велислав Минеков за изгонването на в. „Труд“ от редакцията му. И дебатът трябваше да създаде впечатление, че новите мачкат свободата на словото. Създаде ли го, всеки сам може да прецени за себе си, ако го изгледа.

Но на най-голямата динена кора мнозинството се подхлъзна днес - с налагането на мораториум на цените на тока. По предложение на... ГЕРБ. Която партия иначе в хода на дебата обясняваше, че решения за цените на електроенергията трябва да взима независимият регулатор. И това популистко решение с предполагаемо катастрофални последици за пазара и с възможни проблеми при доставките, бе взето от всички, с изключение на ДПС.

„Те (ГЕРБ- бел. ред.) знаят как ви положиха динената кора и вие се подхлъзнахте и как доволно се усмихват всички те в момента“, обърна се към новото мнозинство Рамадан Аталай от Движението.

И май ще се окаже абсолютно прав. Защото и самите депутати се усетиха, че въведения от тях мораториум най-малкото няма нито срок, нито дати на действие на цените и още днес се събират, за да го ревизират.

Въпросът е колко пъти можеш да се подхлъзнеш на една и съща динена кора.