Взаимни обвинения в погазване на свободата на словото, политически послания, бранене на партийни централи.

Така накратко може да се опише първата дейност на новото Народно събрание в първото му редовно заседание, след тържественото миналия петък. Депутатите бяха повикали за изслушване служебния министър на културата Велислав Минеков заради казуса с вестник "Труд". Искането бе внесено от ГЕРБ. За изгонването на вестника от редакцията му, която се помещаваше в сграда, собственост на министерството, обаче малко се разбра. Вместо отговори, Минеков държеше патетични речи. И пак се закани - да изгони и бившата управляваща партия от централата ѝ в т.нар. Малко НДК. Въпреки че темата изобщо не бе в дневния ред.

Изслушването започна с престрелка между Любен Дилов-син (ГЕРБ) и Любомир Каримански ("Има такъв народ"). Първият поиска изслушването да се излъчва на живо по БНТ1, а вторият призова парламентът да спре да тормози зрителите и схемата на излъчването на националната телевизия със себе си, като предложи излъчването да е поне по БНТ2 . Дилов призна, че винаги досега е гласувал с "против" окупирането на националния ефир, но "но поне тази тема да се излъчва и след това да спрем, за да не тормозим зрителя с нашето присъствие". В крайна сметка не бе възприето да има живо излъчване.

Дилов определи като "когнитивен дисонанс" това, че Министерството на културата (МК) предвождало полицаи (които влязоха в редакцията, за да я запечатат, б.р.). И посочи, че досега не е виждал министър на културата, който да си мечтае да бъде полицай.

"Вашият спор е в съда. Изпълнението на административна заповед не предполага намесата на полицията. И в какво качество се появи г-н Светослав Трайков. Този г-н е сътрудник в сайт за фалшиви новини" - посочи още Дилов, визирайки финансовите претенции на министерството към наемателя на помещенията, както и факта, че въпросното лице бе изпратено в редакцията от името на министъра в деня на запечатването ѝ. - "С решение на кой съдебен орган спряхте най-стария вестник?", попита Дилов.

И се обърна към "Продължаваме промяната":

"Ако искате да се простреляте в коляното още в началото на вашето управление, подкрепете Велислав Минеков и Бойко Рашков".

"Радвам се, че съм днес тук и откривам 47-ото Народно събрание" - "откри" парламентът Минеков. И вместо отговор направи изложение, базирано на следните въпроси: Защо нямаше извънредно заседание, когато безпрецедентно бе спряно БНР, когато МВР и ГДБОП изземваха на живо техника на фалиралата ТВ7, когато опозиционната Би Ай Ти беше затворена и продадена на неясно кого, когато заплашваха журналисти с клатещите им се столчета, когато бе свалено предаването на покойния Милен Цветков заради карикатурите на Чавдар Николов, когато БНТ излъчи фалшива новина за Народния съд, когато "Прас прес" беше поставен в ъгъла, когато биха журналисти по време на антиправителствените протести.

Минеков посочи още и как с европари държавата облагодетелстваше славославещите я медии.

Попита и за уволнените журналисти като Анна Цолова, Милен Цветков, Миролюба Бенатова, заплахите за Силвия Великова и много други подобни случаи.

Министърът да отговори на въпросите, които му бяха зададени - настоя Радомир Чолаков (ГЕРБ) пред председателя на парламента Никола Минчев.

"Като председател не мога да коментирам качеството на отговора", отвърна той.

Намеси се и Халил Летифов от ДПС, за да обвини Минчев:  "Сам казахте, че няма да превръщате НС в хумен печат на Министерския съвет, а сега правите това". И председателят му спря микрофона. 

Все пак се чу въпрос, от Атанас Атанасов ("Продължаваме промяната"), който попита защо Минеков не е изчакал съдебното решение по обжалването на главния редактор Петьо Блъсков преди да предприеме действия по изгонването на журналистите. На което министърът отвърна с две съдебни определения, отхвърлили искането на наемателя "Южен кръст" (на сина на Блъсков) за спиране на предварителното изпълнение. "МК няма никакво отношение с "Труд". Имахме отношение с наемателя - фирмата "Южен кръст", настоя Минеков. И повтаряше по време на цялото изслушване, че не може да се прави връзка с вестника, тъй като не вестника на практика е имал договорни отношения с министерството.

На опитите за други въпроси отвръщаше с: 

"Но вие пак ме питате за в. "Труд", ние нямаме отношения с в. "Труд". Когато зададете правилно въпроса, ще ви отговоря".

Това предизвика гневна реакция от страна и на ГЕРБ, и на ДПС - че министърът не само не отговаря по същество, а и казва на народните избраници какво да питат и говорят. Атаки пак имаше и по председателя, който пък се защитаваше с "Аз не мога да му кажа какво точно да отговори".

"ДПС се отказва да задава въпроси, защото ние наистина смятаме, че България е парламентарна република. Това държание тук е абсолютно недопустимо, затова" - обяви накрая Йордан Цонев.

От името на БСП се намеси журналистът Александър Симов:

"Две политически чудеса станаха за два дни. На първо място видях партия ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото - да прави пърформънси при 112-о място по свобода на словото по нейно време. Разбрах и че СЕМ е излязъл с позиция".

"Аз обещах да върна всичко, което министерството е загубило през годините. Тук става въпрос за откраднати два етажа, намерих откраднати 7 етажа в центъра на София, намерих открадната кола. Всичко ще бъде там, където му е мястото, и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Открадната държава. Честито на всички", дръпна реч обаче Минеков, визирайки и централата на ГЕРБ.

На което отвърна Тома Биков - че това са "милиционерски номера" и заплахи.

"Поне да бяхте докарали Бойко Рашков да ни заплашва, щеше да е по еротично", намесен бе и МВР министърът, който според ГЕРБ репресира партията.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") пък вдигна топката като попита Минеков има ли неправомерно използвани имоти от МК от политически партии. Въпрос без никакво отношение към в. "Труд". 

"Имаме такъв инцидент. Последните два етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост", направено е още от Росен Плевнелиев и след това одобрено от областния управител - Данаил Кирилов. Направено е така, че нищо да не получава НДК. А НДК е в лошо състояние. Това е някаква хитрина, тази партия е била толкова бедна, че да не може да си позволи офис. Това е загуба от 6 милиона лева. А дългът и амортизацията са за 90 милиона лева" - охотно отвърна Минеков, който на няколко пъти в предходните месеци, а и днес в кулоарите, обяви, че ще изгони ГЕРБ от "Малкото НДК".

По темата с вестника все пак се разбра, че МК си търси 95 000 лв. по два договора за наем и още 133 000 лв. неплатени консумативи за периода октомври 2015 г. - ноември 2018 г. Не са платени и до момента.

"Днес си върнахме откраднатата държава!", заяви пак и този път Минчев  го скастри: "Моля по същество, без коментари като "откраднатата държава". 

А от ГЕРБ пак се върнаха на въпроса със съветника Трайков - бил човек с богато криминално досие, бил хванат да шофира след употребата на алкохол, бил съден за хулиганство, занимавал се с имотни измами, хвалел се във фейсбук, че трови кучета с "антифризче". Защо този човек е част от екипа на Минеков, как министърът се е спрял на него и лично той одобрява ли тровенето на домашните любимци на хората, попитаха.

На което Минеков отвърна, че това били лъжи и Трайков ще ги бори в съда. Отправи и предизвикателство към "интелектуалното развитие" на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който по-рано се бе изказал. "Вие сте служебен министър, назначен. Никога не сте ходили на избори, никой не ви е избирал и какво мислите за Маноил Манев няма никаво значение", защити се Манев.

"Трудно може да се нарече изслушване това, което се случи тук. Този скандал можеше да не се случи. Имаше пет начина да се съберат парите", констатира към финала Тома Биков (ГЕРБ).

Йордан Цонев все пак се намеси:

"Надявахме се министърът да отговори на няколко въпроса, не се случи. Беше опит да се отклони вниманието от истинската тема. Когато гониш редакцията от офисите ѝ, застрашаваш тази медия, макар да е законово. Има ли това отношение към свободата на словото, разбира се, че има. Трябва да се отнасяме внимателно към медиите. Когато спря радиото, ние създадохме нарочна комисия, излязохме с решение, директорът загуби поста си. Не е вярно, че НС е било индиферентно. 100% е сигурно, че имаше начин този проблем да се реши без демонстрация на бруталност. Още повече че става въпрос за критична към президента и двете му служебни правителства медия. Не беше необходим този цирк. Можеше простичко и ясно да се изясни истината в дебата, можеше да се изчака съдът".

"Съюзът на издателите на Прокопиев ползва имот на Министерството на икономиката. Знаете ли какъв е наемът? Сигурно си плащат редовно...", добави Цонев любимата на ДПС тема с Иво Прокопиев.