Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и парното на нивата от 1 януари 2021 г.

186 депутати гласуваха "за", 2-ма "против" и 2-ма се въздържаха. Предложението дойде от Десислава Атанасова (ГЕРБ) и бе подкрепено от управляващото мнозинство.

Според разпечатката от гласуването "против" са гласували Владимир Табутов и Йордан Манджуков от "Продължаваме промяната".

Велико Минков от "Продължаваме промяната" и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов са гласували "въздържал се".

Някои депутати от "Демократична България" като Георги Ганев и Мартин Димитров въобще не са участвали в гласуването.

ДПС също не са участвали в гласуването.

Независим орган ли е КЕВР и може ли парламентът да повлияе на цената на тока. Около тези въпроси с развихри дебат в парламента. Това стана по повод предложението на "Продължаваме промяната" за създаване на временна комисия по въпросите с енергийната криза. И бе създадена.

В началото на дебата Атанас Михнев ("Продължаваме промяната") изтъкна, че КЕВР е решила да вдигне цената на тока в първия ден от мандата на кабинета на Кирил Петков.

"Независимите органи са избирани от зависима законодателна власт. Съдебна, законодателна, изпълнителна власт работят не за интересите на хората, а за интересите на корупцията. Независим зависим орган, реши да вдигне цената на тока на българте през зимата. КЕВР е политическо предложение. Държавническото е независимите органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите", каза Михнев.

Тома Биков (ГЕРБ) припомни, че този състав на КЕВР е избран през 2015 г. от ГЕРБ, които тогава са били в коалиция с ДСБ (ДСБ беше част от Реформаторския блок, но партията напусна управляващото мнозинство по-късно, след като ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, бламираха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа - б.р.).

Биков напомни, че шеф на КЕВР е Иван Иванов, дългогодишен депутат от ДСБ, която сега е част от "Демократична България"

"Толкова за завладяната държава", обобщи Биков.

Според него тази комисия е "пиарско упражнение", защото токът се вдига в цяла Европа, а КЕВР отчита факти. Биков призова правителството да вземе решение за компенсации на хората и бизнеса.

"Не може тази комисия да задържи цената на тока. Правителството или КЕВР трябва ясно да кажат, ако се задържа цената на тези нива кой ще плати. Все някой плаща.

Крайно непочтено е да хвърлиш темата на парламента, който няма инструменти за цената на тока. А някой друг да обяснява как светлото бъдеще ще дойде в рамките на тази петилетка", каза Биков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията подкрепя създаването на комисията.

"По този въпрос трябва да се говори и тук", аргументира се Костадинов.

Той припомни, че през юни ЕК е излязла със становище да се прекратят договорите с ТЕЦ "Мрица изток" 1 и 3, защото има сериозна нерегламентирана държаван помощ. Според Костадинов това би понижило цената на тока. Но за ралзика от други случаи, в които българските политици казват, че трябва да сме лоялни партньори в ЕС, в този случай те се правят на "приятно рзсеяни".

"По някои въпроси като се произнесе Брюксел тук се счупват от бързане", изтъкна Костадинов.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ) с това решение се нарушава върховенството на закона.

"Няма нищо незаконно да се създаде временна комисия. По какъв начин това нарушава закона за енергетиката? Това е криза, ние сме парламентарна република, трябва да вземем отношение по тази криза", каза Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Според Рамадан Аталай (ДПС) парламентът не увжава онези институции, "които ние сме ги избрали".

"КЕВР е една независима институция, избрана според закона за енергетиката. Ако тръгнем да търсим вина в КЕВР за кризата в енергетиката, няма да стигнем до същността. Ако назначите ваши хора, тя ще е по-независима ли?", попита Аталай.

Според Мартин Димитров ("Демократична България") има смисъл от такава комисия, защото редовната ще бъде готова след 10 дена.

"Няма 10 дена за губене. Никой от нас не може да казва на независим регулатор какво да прави. Но можем да имаме политики, както целия ЕС. Какво може да се направи реално?

Много европейски страни предприеха диференцирано ДДС. Не съм привърженик на такива мерки. Но в кризисни ситуации и това се налага. За 4 месеца може да се подтиснат цените на енергията.

Една временна комисия може да свърши тази работа. Служебното правителство закъсня с мерките, това е част от проблема", обясни Димитров.

Той припомни, че за три мандата правителствата на ГЕРБ не са успели да построят газовата връзка с Гърция. И все още не се знае къде е пътната карта на България с "Газпром".

Александър Ненков (ГЕРБ) припомни, че според президента Румен Радев служебното правителство е овладяло енегийната криза.

"Проблем с цената има, бизнесът пострада много тежко. Повече от 6-7 месеца тази тенденция продължва и двете служебни правителства загубиха време", каза Ненков.

Според него атакуването на независимите регулатори е грешка, а правителството трябва да компенсира бизнеса с механизми.

"Ако АЕЦ "Белене" беше построен, досега щяхме да сме го изплатили и вече да имаме печалба от него", каза Стоян Теслаков от "Възраждане".

Десислава Атанасова (ГЕРБ) прелдожи вместо тази комисия парламентът да наложи мораториум върху цените на тока.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че управляващите ще подкрепят това предложение.

"Не знам как ви хрумна, изключително съм щастлив, че дойде от вас", каза Йорданов.