Премиерът Кирил Петков призова за повсеместно въвеждане на зелен сертификат в държавната администрация и бизнеса.

"Моята първа заповед днес ще е всеки в Министерски съвет да влиза със зелен сертификат, надявам се това да стане и в министерствата. Направете това и във вашия бизнес", заяви Петков на откриването на срещата Powers Summit.

И допълни, че нивото на ваксинацията трябва да се вдигне, за да може да работи икономиката, а децата да ходят на училище.

Петков изтъкна, че това е "общо дело, споделена отговорност".

"В думичката "държавен служител по-важната думичка е служител. Държавата не създава добавена стойност. тя се създава от бизнеса", каза Петков.

И допълни, че бизнес лидерите трябва да работят с учените, за да се създава добавена стойност и да има данъчни приходи.

"Политиците имаме две задачи  - тези пари да не отиват в погрешни посоки, в ничий джоб и второто - когато ги харчим да сме сигурни, че те се инвестират в България, не са просто похарчени.

Държавата има роля да помага и да не прави грешки, когато прави своята социална политика.

Добавената стойност се създава от успешните бизнеси. Когато се създаде нашата роля е да инвестираме в образование на бъдещето", каза още Петков.

И допълни че "възрастните майки и бащи не трябва да са под линията на бедност".

"Властта не само, че трябва да чува, а да стане непрекъснат диалог. Нашата роля е всички да сме успешни. Да покажем, че България може да бъде лидер. Имаме всички предпоставки за просперираща държава. Единственото, което ни лиспва - нулева толернтност към корупцията, координацията между всички нас. Да имаме един бранд и той да е позитивен", каза още Петков.