Идва нов локдаун. Едва ли някой се съмнява в това - с дузина области в тъмночервена зона и хиляди в болниците, пандемията ни удря за пореден път. Междувременно, в държавите с 80% ваксинация и нагоре мерките изчезват.

И това няма да е за последен път. Защо се случва не е някаква мистерия. На този етап вече е ясно - българите няма да се ваксинират. Страната ни ще стане учебникарски пример за това как не се справяш с COVID-19. 

Но трябва да се оцелява, нали? В последните дни все повече заведения в София и страната най-после въведоха най-разумната мярка - персонал и клиенти да са или ваксинирани, или със сертификат за преболедуване, или с негативен тест. Така могат да функционират на 100% капацитет и да продължат да работят през "мекия" локдаун.

И изведнъж се оказа, че българинът откри свое ново човешко право - правото да ходи на бар.

"Държавата е длъжна да гарантира социалния ми живот."

Това не е шега. Това е реален цитат на един от множеството мърморещи клиенти на столичните заведения. А заведенията намекват, че държавата съвсем скоро ще осигури безплатни тестове за тези, които искат да отидат на бар, но не са ваксинирани.

Вчера пък служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че ще се поръчат 1 милион бързи тестове, които ще са безплатни. Ще се плаща само вземането на пробата.

Безплатни тестове - въпреки безплатните ваксини, които раздаваме на други държави или изхвърляме. За да се запази свещеното право на българина да ходи на бар. За наша сметка. А комунизмът си бил отишъл...

В някои западни държави тестовете бяха направени безплатни - дори по-скъпият PCR. И след това - отново платени, за да не бъде лесно човек да остане неваксиниран. В крайна сметка това донесе резултат и тестовете пак бяха субсидирани.

Няма как да принудиш някой да си бие ваксина - има основно човешко право, което гарантира телесната неприкосновеност. Но има много начини да създадеш условия, при които хората имат тежък избор - или да се ваксинират, или да се лишат от някои луксове. Например ходенето на бар за сметка на данъкоплатеца.

И не, това не прави ваксините задължителни. А доводът "ама ние ти платихме ваксината" е не само глупав, но и напълно грешен. Аз съм си платил ваксината. Всеки ваксиниран си е поел разноските за двете дози. И сега не искаме да плащаме през 72 часа за кефа на безотговорните, неинформираните и откровените глупаци.

Ако държавата осигури "безплатни" тестове, тя всъщност ще окуражава неваксинирането и ще награди антиваксърите с нашите пари, за да си гледат своя кеф. В нормална ситуация това безумие би било очевидно за всички. Но в България са налице 70% антиваксъри. И идват избори...

А след тях - още един "мек" локдаун. И още, и още.