Министерството на здравеопазването купува 1 млн. антигенни тестове.

Така ще се осигури възможност на повече хора да се тестват и да се сдобият със зелен сертификат.

Това съобщи пред медиите в петък служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Малко преди това от МЗ разпространиха вече "изтеклото" предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за ресторанти, нощни барове, клубове, посещения в културни институции, всякакви събирания на обществени места да няма ограничения в работно време, капацитет и т. н. при представяне от персонал и посетители на т.нар. зелен сертификат. Това включва документ за завършен курс на ваксинация или преболедуване, или отрицателен резултат от тест - антигенен за 48 часа и PCR за 72 часа. 

За обмислянето на подобна възможност на фона на приближаването на страната към тъмночервената зона, която предполага пълно затваряне, се разбра миналата седмица след среща на здравните власти с хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

Някои от първоначалните предложения бяха, че подобно на други европейски страни това е мярка да се насърчи ваксинацията в страната, чиито темпове са най-ниските в ЕС и непрестанно спадат.

Готовността на МЗ обаче да плаща тестването, за да не спира нуждата от "първа необходимост" за посещения на нощни заведения, обаче не потвърждава подобни допускания.

Самият здравен министър днес се съгласи, че има основание да се поставя въпрос защо държавата ще плаща за тези тестове. 

Но по думите му това се правело "хем да намалим риска, хем да засегнем най-малко работата на различни хора".

Засега пробите за антигенните тестове ще се вземат от квалифицирани лица и за маниулацията все пак ще се плаща - цената би трябвало да е 2-3 лв., каквото е стандарната такса на лабораториите (макар че Кацаров не назова сума).

Документ за наличието на антитела няма да се признава. 

"Обсъждахме това с представители на ресторантьорския бизнес, но експертите по инфекциозни и епидемиологични болести са категорични, че тестовете за антитела не са документ, който може да удостоверят наличието на имунна защита", каза Кацаров и добави, че в България се признава това, което е прието в ЕС в "зеления сертификат".

В мерките, които се предлагат днес, не се говори за тестването при учениците и персонала в училищата. Кацаров прехвърли топката към МОН. Новите прагове, при които се минават към ротационно или дистанционно обучение, се обмислят да са на база община, а не област, "за да може максимално да останат учениците в училищата", каза още здравният министър.

Кацаров коментира и искането на Българската болнична асоциация неваксинираните пациенти с COVID, които се лекуват в болница, да плащат част от лечението си. То било дадено на юристите на МЗ, да изкажат становище. "Има мнение, че може би законът не би позволил подобно нещо", каза още той.

Задължителна ваксинация дори и за медици, и работещи в социални домове няма да има. Експертите смятали, че не се налага локдаун в София, както преди дни поиска шефът на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов