Тестовете за коронавирус във Франция вече не са безплатни за неваксинирани пълнолетни, освен ако не са предписани от лекар, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тестовете за ваксинирани пълнолетни граждани, както и за всички деца и младежи под 18 години, остават безплатни. От днес обаче пълнолетните, които не са се ваксинирали, ще трябва да плащат между 22 и 45 евро, за да си направят тест.

Френското правителство въведе мярката като допълнение към ковид сертификатите, които се изискват в страната от лятото. За да се сдобие с такъв пропуск, човек трябва да представи доказателство за получен неотдавна негативен резултат от тест или за възстановяване от болестта.

Пропуските се изискват при посещение на туристически забележителности, болници, както и при вътрешни пътувания с влак или със самолет.

Ковид сертификатът, който бе въведен през юли, помогна за повишаване на нивото на ваксинацията във Франция, отбелязва АП.

Повече от 49 милиона души (или около 74 процента на населението на страната) са напълно ваксинирани срещу ковид.

Във Франция може да се ваксинират всички хора, навършили 12 години.

Великобритания опростява от 24 октомври правилата за тестване за коронавирус

Напълно ваксинираните срещу ковид пътници, пристигащи във Англия от държави с ниска степен на риск, от 24 октомври вече няма да се налага да си правят скъпи тестове за коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на правителството.

Миналия месец британският кабинет опрости правилата за международни пътувания до страната, за да подпомогне туристическия бранш, който хвърля вината за бавните темпове на възстановяване на въздушния транспорт през лятото върху тестването и в сложните правила за пътуване.

Днес правителството съобщи, че от 24 октомври, когато започват междусрочните ваканции в голяма част от Великобритания, напълно ваксинираните пътници и повечето хора под 18 години, пристигащи от страни, които не са включени в червения списък, ще могат да си направят тест с латерален поток през първия или преди втория ден от пристигането им в Обединеното кралство вместо лабораторен Пи Си Ар тест.

Тестовете с латерален поток са по-евтини и дават по-бързо резултат, отбелязва Ройтерс.