Консултации с всички политически сили - с опоненти и с единомишленици, за изменения в конституцията започва Демократична България.

Тази заявка даде от парламентарната трибуна съпредседателят на коалицията Христо Иванов в реч от името на парламентарната група на ДБ по време на тържественото първо заседание на 46-ото Народно събрание.

Иванов изреди ред приоритети на представляваната от него формация, като съдебната реформа бе оставена за последно. Но не и по важност.

"Даже ми е неудобно да цитирам доклада (на ЕК). Г-н Гешев за поредно откриване на парламента не смее да се появи тук. Надявам се да е израз на това, че се готви да си подаде оставката", вметна Иванов по адрес на главния прокурор Иван Гешев и обяви:

"Трябва да покажем, че няма безотговорни носители на публичната власт. Този път ще инициираме дебат. Ще поканим всички парламентарни групи - всеки да изложи визията си за съдебна реформа. Не можем повече да си затваряме очите за прокуратурата, спецпрокуратурата, че КПКОНПИ в този си вид е бухалка. 

Конституцията слага "народен представител" и "съвест" в едно изречение - затова без комплекси ще водим диалог с всяка една сила и с всеки един народен представител. Диалогът е абсолютна предпоставка да намерим решение. Диалогът с нашите опоненти е нещо, което ще правим, а с тези, с които гледаме в една посока, е задължителен, колеги.

Нека се опитаме това да го направим и както се казва - Господ да ни е на помощ!"

"България е в криза"

"България е в криза, повече от година нямаме пълноценно, нормално управление и нямаме ясна формула как да съставим следващото" - заяви още съпредседателят на ДБ.

И изброи неотложните според дясната коалиция приоритети, като на първо място постави подготовката за задаващата се COVID вълна. Иванов даде заявка, че още утре ДБ започва консултации с останалите групи, преди конституирането на постоянните комисии, в т.ч. здравната.

На второ място Иванов постави плана за възстановяване и гаранцията, "че парите няма да бъдат откраднати, а ще бъдат вложени в модернизация, човешки капитал, зелени политики" и др.

Трето: да се започне работа по бюджета за следващата година, "но да е бюджет на промяната" - да се подобри ефективността и прозрачността на публичните разходи, за да се потърси начин за увеличаване на пенсиите, да има подобрение в социалните политики, да има реформа в здравеопазването. Показателно за нуждата от здравна реформа било "това, което се случва в момента в една болница" ("Пирогов", б.р). 

Иванов говори още за политики, насочени към българите в чужбина, продължаваща реформа в изборното законодателство, за повишаване на прозрачността. Да приложим пакет от екологични мерки за чисто море, гори и въздух, призова още. Културата Иванов изведе като основен приоритет.

Да намерим решение на проблема с РСМ - да намерим начин да сме заедно в ЕС при гарантиране на историческата истина, призова още съпредседателят на ДБ.

Сарайският модел

Не можем да решим кризата, ако не знаем основанията й, каза още Иванов и изброи - корупция, ДС, "Сарайския модел" - "системен проблем"

"Никакви прилагателни "партии на протеста, партии на промяната", нямат смисъл, ако те не бъдат гарантирани с действия. Кои са партиите на промяната, ще се разбере от решенията ни", заяви още съпредседателят на ДБ.

"Корупцията в България ерозира българския суверенитет в критична степен. България в момента се намира под три мониторинга по правосъдието" - посочи Иванов. И изброи какво според него разклаща допълнително българския суверенитет:

"Когато виждаме председателите на две партии да отиват да се срещат с Евроган, вече е разклащане на българския суверенитет."

Според него у нас вече не говорим за влизане в Шенген, налага се и интервенция отвън - по закона Магнитски.

"България започва да изглежда като парий за съюзниците си, в т.ч. НАТО."

След което Иванов призова за лустрация и за възстановяване на енергийния суверенитет на страната.

"Когато инвестираме 3 милиарда в това да построим тръба на Путин - това ли е суверенитетът?!"

Модернизация на армията, да въведем "най-сетне" електронно управление с похарчени 2 милиарда. "Срам!" - бяха сред другите изброени от Христо Иванов приоритети.