За първи път с "честито за първите", но с уговорката, че предсрочните избори не са излъчили победител и вместо да дадат изход от кризата са я задълбочили, както и със заявка, че ГЕРБ ще бъде "силна, компетентна и конструктивна опозиция" - така започна речта на новата (стара) председателка на парламентарната група на партията на Бойко Борисов - Десислава Атанасова.

"Минаха избори с безпрецедентно ниска активност и явен натиск срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Издълбаха се още разделителни линии – вместо изборите да разрешат кризата, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме на блокаж на цели системи във времена на предизвикателства", декларира Атанасова. 

След заявката за опозиционната роля на ГЕРБ в новия парламент, тя очерта и кои ще са опонентите на партията:

"Нашият опонент няма да са партиите, които влизат в управлението, опонент ще ни бъде хаосът, безидейността, безотговорността към държавата. Не разчитаме изборния резултат като победа на една сила, а като предизвикателство, поставено от избирателите, което изисква от нас възстановяване на диалог и прекратяване на войната между институциите", продължи тя. 

И пристъпи към коментар на действията на "Има такъв народ" - заради здравните, икономически и социални предизвикателства. Нарече и програмата на партията "неолиберална":

"Загрижени сме, че в приоритетите на ИТН не е адресирано нито едно от тези обстоятелства. Бяха забравили дори да ги споменат, когато опитаха да представят правителство, а това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности, които са важни за цялото общество.

Още един значим проблем - растящата конфронтация в обществото. Ние ще бъдем опозиция на следващото управление и защото няма как да подкрепим неолиберална програма, чиито акценти са приватизация на единствената държавна банка, концесия на магистрали, радикално съкращаване на бюджетните разходи. На онези, които се заблуждават, че това е дясна политика – не, това е политика от реалностите на миналия век.

Няма как сега да подкрепим програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на малкия бизнес. Казваме това със самочувствието, че в добри времена водехме консервативна и пестелива политика, за да може сега, в криза, държавата да подкрепи бизнеса и гражданите", обясни Атанасова.

Следващата част от декларацията на ГЕРБ се прицели в служебното правителство - което загубило ценно време в "устрема да се унищожи ГЕРБ", като нанесло "удари върху здравната, социалната и икономическата система":

"Буквално беше провалена ваксинацията и вместо през есента да очакваме подготвени 4-та вълна, ще сме изправени през изпитания и непредвидимост. Надявам се да ме опровергаете.

Вместо подготовка за прием на пациенти в болниците, се започна да се руши, уволняват се хора, които са призвани да лекуват. Беше разпуснат Националният оперативен щаб", изброи Атанасова (пропускайти, че НОЩ всъщност бе разпуснат в последните дни на кабинета "Борисов 3", от премиера Бойко Борисов, който го бе създал - б.р.).

По думите й изброеното са "деструктивни и самоцелни актове, които не са в ущърб на ГЕРБ, а на обществото", като към списъка прибави забавяне на Плана за въстановяване и развитие (който трябваше да бъде депозират в ЕК през април, но това не се случи - б.р.), обезсмисляне на санирането и спиране на инфраструктурни проекти и пощоми за бизнеса в криза. 

"Сложната задача, която постави обществото пред политическата система, няма да бъде решена и в това 46-о Народно събрание. След провала на 45-ото Народно събрание в най-важната му задача - да излъчи управление - , сме изправени пред това България да се управлява от мнозинства по интереси.

Имали сме подобни кабинети – на Беров и на Орешарски. Историята показва, че те завършват с  крах, а сметката винаги бива плащана от гражданите", декларира председателката на ПГ на ГЕРБ.

След което тонът премина в призиви за диалог:

"Ще положим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове. Не защото очакваме покана за управление, а защото винаги сме водени от идеята, че бъдещето зависи от воденето на диалог.

В демократична система всеки има право на политически различия, работата на всички нас е да можем да приемем всички гледни точки и да намерим пресечни линии между тях.

Надяваме се, че въпреки омразата и нетърпимостта, ние, народните представители в 46-ото НС, ще имаме сили да наскочин нивото на личните обиди, реваншизма, защото пред България има трудности, чието преодоляване изисква най-малкото водене на диалог."