Изслушване на служебните министри на правосъдието и вътрешните работи Янаки Стоилов и Бойко Рашков във връзка с "импийчмънта" на главния прокурор; конституционен дебат; комисии по ревизията, за прилагането на СРС спрямо политици и граждански активисти, за казуси като "Росенец", "ТЕЦ Варна", "Булгартабак" и др., свързани с т.нар. Сарай; насрочване на президентските избори тази есен и най-важното - разговори за подкрепа за съставяне на кабинет.

Това ще са сред първите действия на партиите в 46-ото Народно събрание, което ще проведе тържественото си първо заседание тази сряда. 

На 21 юли новото НС трябва да избере ръководство, като се очаква за негов председател отново да бъде избрана Ива Митева от "Има такъв народ". Този път партията има най-голямата по численост парламентарна група и по правило излъчва председател. Макар в 45-ия парламент Митева да бе избрана с мнозинството, бламиращо ГЕРБ, тъй като формацията й бе втора политическа сила.

Промяна не се очаква и по отношение на зам.-председателите - Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Кристиан Вигенин (БСП). ДБ и ИСМВ обаче все още не са взели окончателни решения - ще заседават вътрешнопартийно днес.

От ГЕРБ също ще настояват за свой зам.-председател на НС - Росица Кирова (дамата, която бе част от ИТН, но бе отстранена, след като се вози в "джипката" на Бойко Борисов), обяви днес лидерът на партията. "Ако не са направили вече уйдурмата" - подчерта. Иначе Десислава Атанасова пак ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Конституцията - като показно за търсене на общи действия

Паралелно ще текат два процеса - единият по внасяне на нови искания - законодателни и за сформирането на комисиите, вторият, и по важен - по евентуалните преговори за подкрепа на правителство.

От "Демократична България" обаче смятат да предложат проекта си за изменения в Конституцията, засягащи основно прокуратурата, Висшия съдебен съвет и лустрацията, да бъде подложен на обсъждане в рамките на парламента - като отправна точка за намирането на консенсус, който може да се пренесе и при консултациите за подкрепа на правителство

Както е известно, в понеделник Тошко Йорданов и Филип Станев ог ИТН дадоха заявка, че като първи мандатоносител партията ще предложи отново свой проектокабинет, без консултации с останалите партии. Но пък допуснаха, че в рамките на НС може да се водят разговори между потенциалните партньори. Т.нар. партии на протеста нямат мнозинство от 121 депутати. Реакцията от останалите формации бе - нека има разговори по приоритети, не искаме министри.

Това обаче означава партията на Станислав (Слави) Трифонов евентуално да влезе в разговори и с БСП или ДПС - което тя отрича, че има намерение да прави.

По отношение на исканата конституционна реформа засега неофициална подкрепа има само от представители на левицата.

Сараите, СРС-тата...

Сред останалите първи искания на ДБ ще е и създаване на анкетни комисия или комисии по казуси, свързани и свърззвани през годините с влиянието на ДПС и почетния му председател Ахмед Доган - за "Росенец", ТЕЦ "Варна", "Булгартабак", Българската банка за развитие и др.

От ДБ ще настояват и за парламентарно разследване по твърденията за подслушвани политици и активисти от протестите срещу правителството и Иван Гешев от миналото лято, за което вчера прокуратурата излезе с обявление, че не е открила данни за нерегламентирано прилагане на СРС и слага точка на случая. От коалицията обаче ще настояват с него да се занимае или парламентарна комисия - или нарочно избрана, или тази за контрол на службите, която по принцип е постоянна парламентарна комисия. 

Рашков и Стоилов срещу Гешев

Комисия - за ревизията на бившите управляващи, каквато имаше и в предходния парламент, ще искат от ИМВ. Старата комисия бе начело с председателката на ПГ на коалицията Мая Манолова. Парламентарният орган се бе превърнал буквално в шоу. Резултатите от дейността на комисията  отпътуваха към прокуратурата, но така и не стигна времето за амбициозната програма, която си бе поставила.

От ИМВ ще искат и изслушване на Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Вътрешният министър изготви, а правосъдният внесе във ВСС мотивиран доклад с искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. 

Вчера Янаки Стоилов заяви, че новоизбраният парламент трябва да се занимае с казуса и да изиска доклад от Гешев - чрез правната комисия. Тя да изследва прилагането на закони от прокуратурата, наказателната политика, тя да зададе въпроси. Ако парламентът постави конкретни въпроси, ще се очаква главният прокурор да изготви доклад и да бъде в парламента, смята правосъдният министър.

Президентският вот - кога?

Друга спешна задача пред новоизбрания парламент ще е определянето на дата за президентските избори. Това трябва да се случи в рамките на един месец. Най-ранната възможна дата за произвеждане на вота за държавен глава е 24 октомври. Мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова изтича на 22 януари, но според конституцията вотът трябва да се произведе най-рано три и най-късно два месеца преди изтичането на мандата.