Не се изисква особен талант да създадеш проблем там, където го няма, особено в период на криза. Дали е умно, е отделен въпрос. Дали си струва – е риторичен въпрос.

Във всеки случай гледката на лекари, блокирали булевард в знак на протест, винаги е ясен сигнал, че нещо не е наред. 

В случая с „Пирогов“ обидата е разбираема.

Това е болницата, към която всеки първо се насочва, когато състоянието му се влоши. Това е болницата, която изнесе най-голямата тежест в разгара на COVID кризата. Това е болницата, в която работят едни от най-добрите лекари. Които вече повече от година лекуват денонощно COVID пациенти, независимо в кое отделение са назначени.

Точно те извършваха чудеса от храброст, когато нямаше кислород, лекарства и предпазни средства. Точно те рискуваха здравето и не се прибираха седмици наред при семействата си, за да няма починали на стълбите или върнати пациенти.

И точно те сега са обвинени, че са работили фиктивно. Че несправедливо са взели 1000 лв. Защото според разбиранията на здравната каса ортопед COVID не лекува.

А и не може пациенти веднъж да са лекувани от коронавирус, а втори път - от усложненията от него?!? Защото бюрократите броят парите по пътеките, а не колко човешки животи са спасени.

В случая няма никакво значение кой е директорът на "Пирогов" и дали е някому несимпатичен. Няма никакво значение и кой е министърът и дали той не разчиства лични сметки. В случая има значение, че законите трябва да се спазват – констатациите на НЗОК, че има нарушения за 1 млн. лв. са само началото, тепърва болницата ще ги оспорва, а съдът ще реши кой е крив и кой е прав. В случая има значение, че петното, което беше лепнато с обвиненията, особено към редовите лекари, няма как да бъде изтрито.

И можем само да се молим при следващата криза те да предпочетат да останат лекари, а не да станат бюрократи. За да има някакъв шанс да оцелеем.