Една публикация в туитър. Тя бе достатъчна, за да убеди левия лагер в социалната мрежа, че доскорошната звезда на прогресивното движение и фаворитът за бъдещ кмет на Ню Йорк Андрю Янг "подкрепя геноцид". 

В миналото Янг твърдеше, че единственият изход от 70-годишния конфликт между Израел и Палестина е да се създадат две отделни държави. Но тогава не бе кандидат за кмет на Ню Йорк - дом на най-голямата диаспора на евреи в света (13 процента от населението на града).

Затова на 11 май, когато конфликтът в Газа отново се разгорещи, демократът заяви недвусмисленно кого подкрепя.

"Заставам редом до народа на Израел, който е подложен на бомбардировки, и осъждам терористите от "Хамас". Гражданите на Ню Йорк винаги ще подкрепят нашите братя и сестри в Израел, които са изправени пред тероризма и оцеляват".

Коментарът на Янг е крайно нетипичен за образа, който си изгради през последните две години. Той бе сред по-миролюбивите кандидат-президенти, обещаваше да прибере американските войски от Афганистан в рамките на първия си мандат и да възстанови правомощието на Конгреса да обявява война, което бе оставено в ръцете на президента след 11 септември. И за сегашния случай най-ключовото - Янг настояваше, че американското посолство в Йерусалим трябва да бъде преместено обратно в Тел Авив.

От "Осанна" до "Разпни го"

Туитър отговори по обичайния си радикален начин след публикацията на Янг - за кратко #YangSupportsGenocide ("Янг подкрепя геноцид") стана сред най-популярните хаштагове в социалната мрежа. По-късно организатори на събитие по случай отбелязването на мюсюлманския празник Рамазан в квартал Астория (в административния район Куийнс) обявиха, че са оттеглили поканата си за кандидат-кмета.

Но явно са го уведомили едва когато Янг се е явил, тъй като в Туитър бе разпространено видео, в което той е застанал лице в лице с ядосани нюйоркчани, които го критикува заради отказа му да осъди действията на Израел. Вместо това Янг описа ситуацията като "сърцераздирателна". 

Редица прогресивни политици като конгресменката на Ню Йорк Александрия Окасио Кортес също осъдиха демократа в Туитър.

"Изключително безсрамно е за Янг да се опита да се яви на събитие на Ид (Ид ал-фитр - празник, отбелязващ завършването на поста през свещения месец Рамазан - бел.ред.), след като изпрати изявление с твърда подкрепа за нападение, убило 9 деца, особено след мълчанието му, когато Ал-Акса (свещена за мюсюлманите джамия в Източен Йерусалим - бел.ред.) беше атакувана. Но след това да опита да направи това в Астория? По време на Рамадан?! Те ще ви го кажат".

Безрезервната подкрепа за Израел, особено в случаи като настоящия, когато има данни за насилие на властите срещу цивилни палестинци, е отправяна предимно от неоконсервативни "ястреби", които винаги са готови да изстрелят "първата пушка" в защита на стратегическите си съюзници без да ги е грижа кой е насилникът.

Затова в защита на Янг срещу лявата вълна на недоволството се притекоха популярни републикански политици като сенатора на Тексас Тед Круз.

"Браво на Янг, че се противопоставя на яростните про-Хамас и анти-Израел атаки от съюзнически демократи като (Илхан) Омар и (Рашида) Тлаиб (прогресивни конгресменки, които в миналото са критикували действията на Израел - бел. ред.)".

Защо коментарът на Янг няма да се отрази на кметските избори?

Първичните избори за кмет са на 22 юни. На тях ще се определи номинациията както на демократите, така и на републиканците, които ще се изправят един срещу друг на 2 ноември.

Ню Йорк се е превърнал в твърда база на Демократическата партия, така че който спечели номинацията на групата, почти сигурно ще стане новият кмет. Според повечето предизборни проучвания Янг разполага с комфорнта преднина пред останалите опоненти и с лекота ще излезе победител на 22 юни.

Но проблем за демократа в случая е, че има въведено преференциално гласуване, при което избирателите ще могат да подредят в графа от 1 до 5 любимите си кандидати. "Ню Йорк Таймс" дава пример за възможен сюжет на изборите. Ако кандидат "А" получи 40 процента от вота в графа номер 1, кандидат "Б" - 35 на сто, а кандидат "В" - 25 процента, тогава кандидат "В" е елиминиран и гласовете му отиват за кандидата, който избирателите са поставили в графа номер 2 и следва повторно броене. Така ако достатъчно много избиратели на кандидат "В" са решили да поставят на второ място кандидат "Б", тогава той ще може да изпревари кандидат "А" и да спечели изборите.

Така минимален шанс остава за втория в надпреварата - чернокожият бивш сенатор от щатския сенат на Ню Йорк Ерик Адамс. Според проучване на агенция "Бененсън стратеджи груп" Янг разполага с 22 процента от избиралите, докато Адамс - със 17 на сто. Всеки от останалите кандидати е с под 10 процента подкрепа.

Дебат между кандидат-кметовете ще има утре вечер - на 13 май. И кой знае, може някой да се възползва и да критикува коментара на Янг относно конфликта в Израел.

Но това няма да е Адамс. Той публикува следния туит в ранните часове на 11 май. 

"Днес на Йом Йерушалайим* Израел беше атакуван от ракети, изстреляни от "Хамас" в Газа. Израилтяните живеят под постоянната заплаха от тероризъм и война, а връзката на Ню Йорк с Израел остава неразривна. Заставам рамо до рамо с народа на Израел в този период на криза".

Почти изглежда сякаш туитът на Янг не е случаен. Посланието на бившия кандидат-президент прилича на премерен риск или опит да не изпусне в последния момент голям блок избиратели, които да му отмъкнат скъпото.

За кметските тревоги

Туитър до голяма степен игнорира съобщението на Адамс, който за разлика от Янг е популярен само в Ню Йорк. Покрай съобщенията за "геноцид" някои леви потребители на социалната мрежа обвиниха Янг, че вероятно скоро ще откаже да определи чрез този термин репресиите на Китай над уйгурите.

Това едва ли ще се случи, най-малкото защото демократът е син на семейство емигранти от Тайван. В миналото Янг е критикувал насилието, което Пекин упражнява над жителите на Хонконг и родината на родителите му. От тази гледна точка позицията му по конфликта в Израел изглежда още по-цинична. 

Между Тайван и Палестина има немалко прилики - много страни по света отказват да им признаят статута на независима държава. Те се намират в опасна близост до много по-силен враг, който непрестанно заплашва съществуването им.

При определен ход на човешката история могат да бъдат заличени от картата на света.

Но по-важната борба за Андрю Янг не се разиграва в необятното бъдеще, а на 22 юни. И в тази борба има само една правилна страна.

---

* Йом Йерушалайим ("Денят на Йерусалим") - израелски национален празник, отбелязващ обединението на Йерусалим и установяването на израелски контрол над Стария град след Шестдневната война през юни 1967 г.