Палестинската групировка "Хамас" започна ракетна атака срещу Тел Авив с директно попадение върху сграда, оставило поне една жертва, според израелски медийни източници, цитирани днес от британската телевизия„Скай нюз“.

Жителите се втурнаха към скривалищата и сирените виеха в града, след като експлозиите започнаха да отекват във вторник вечер.

Двама души са загинали днес в град Лод, близо до Тел Авив, след като ракета, изстреляна от ивицата Газа, е ударила автомобила им, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Според израелски медии, цитирани от Ройтерс, едната от жертвите е 7-годишно момиче.

Пожарникар гаси кола подпалена от палестинска ракета в израелския град Холон близо до Тел Авив.

 Въоръжената палестинска групировка "Ислямски джихад" съобщи, че е изстреляла 100 ракети срещу Израел, след като малко по-рано друга палестинска групировка - "Хамас", обяви, че е изстреляла 110 ракети срещу Тел Авив и 100 срещу град Беер Шева.

Израелци успокояват детето си до къщата им в Йеход ударена от палестинска ракета.

В резултат на ракетния обстрел от ивицата Газа вчера в Израел загинаха три жени.

Израелската армия също продължава въздушните удари по цели в ивицата Газа. 

Здравното министерство на ивицата Газа каза, че жертвите на израелските въздушни удари в района от понеделник насам са станали 43, включително 13 деца и три жени, предаде Асошиейтед прес. Според министерството почти 300 палестинци в ивицата Газа са пострадали при ударите.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, цитиран от "Скай" каза, че терористичната групировка  "ще плати висока цена за войнствеността си", а министърът на отбраната предупреди, че "сгради ще продължават да се срутват в Газа".

Снощи 12-етажна сграда в Газа, където бяха офисите на няколко висши командири от "Хамас", се срути до основи след попадение от израелски въздушен удар, предаде АФП.

Спасители евакуират стара жена след израелски въздушен удар в Газа.

Видеоклипове в социалните медии показаха как израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" прихваща ракети на "Хамас" над Тел Авив и над южния град Ашкелон.

 Кореспондент на "Скай" нарече ударите „направо безпрецедентни“ и каза, че те „променят играта напълно".

Израелската армия, цитирана от в. "Таймс ъв Израел", съобщи днес, че над 1 050 ракети и минометни снаряди са били изстреляни от ивицата Газа към Израел от избухването на боевете в понеделник вечер.

Говорителят на въоръжените сили Хидай Зилберман каза, че системата "Железен купол" е прихванала между 85 и 90 процента от ракетите, насочени към населени места.

В отговор израелската армия е извършила въздушни удари върху повече от 500 цели в ивицата Газа, съсредоточени върху личния състав на "Хамас", оръжията и инфраструктурата на групировката, каза Зилберман.

"Ние унищожихме десетки терористи, включително важни командири. Продължаваме да нанасяме удари с пълната си мощ. "Хамас" и "Ислямски джихад" платиха и ще платят много висока цена за нападението", заяви премиерът на Израел.

Началникът на Генералния щаб допълни, че израелската армия ще продължи да нанася удари в сектора Газа, докато унищожи напълно тунелите на радикалните палестински групировки.

"Готови сме да разширим военната кампания колкото е нужно", заяви началникът на Генералния щаб Авив Кочави.

Пушеци се стелят над Газа след израелските въздушни удари днес.

Извънредно положение заради сблъсъци между араби и евреи в израелски град

Междувременно Нетаняху обяви извънредно положение в града със смесено еврейско и арабско население Лод, в централен Израел. Полицията там обвини арабските жители, че са започнали „мащабни бунтове“, предаде в. "Дейли мейл".

Изявлението на премиера идва, след като израелски арабин беше убит предната вечер в Лод, който се намира близо до икономическия център Тел Авив и до международното летище "Бен Гурион". 

Якоб Шимона стои край горящата си кола по време на сблъсъците между израелски араби и израелци в смесения град Лод вчера.

Нетатяху е отишъл лично в Лод, пише изданието, за да призове за спокойствие,  след като кметът на града Яир Ревиво налел масло в огъня, обявявайки, че "е избухнала гражданска война" и че трябва да бъдат повикани военните. Той сравнил събитията с "Кристалната нощ", т.е. с погрома на нацистите над евреите в Германия през ноември 1938 г.

Днес на страницата си в Туитър Нетаняху публикува следното съобщение: 

"Премиерът Бенямин Нетаняху обсъди събитията в Лод с министъра на отбраната, министъра на вътрешната сигурност, генералния полицейски инспектор на Израел, шефа на националния съвет за сигурност, генералния прокурор и други високопоставени служители. Премиерът Нетаняху се съгласи да обяви извънредно положение в Лод".

Израел изпрати сили на реда да потушат сблъсъците на между араби и евреи в Лод.

Властите са решили и "незабавно да се прехвърлят в Лод от Юдея и Самария батальони от граничната полиция на Израел".

Телевизия "Ал Маядин", цитирана от БТА, съобщи, че тълпи от арабски тийнейджъри са започнали да опожаряват коли на израелци. В Лод е имало и опит да бъде подпалена една от синагогите. 

Франция: САЩ трябва да се намесят

САЩ трябва да се намесят, за да се сложи край на избухналото отново насилие между израелци и палестинци. Това заяви днес по телевизия "Франс 2" френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Америка трябва да се ангажира. Ясно е, че днес именно тя все още разполага с основните дипломатически лостове, дори при положение, че се налага по-силно присъствие на Европа", заяви Бон. "Ескалацията е драматична и наистина трябва да участва Джо Байдън и американската администрация заедно с нас", добави той. "Трябва да участваме - европейци и американци, заедно с Израел и Палестинската автономна власт, в опит да намерим решение в близките дни", настоя Бон.

Част от левицата във Франция подлага правителството на остри критики, смятайки го за прекалено произраелско, отбелязва АФП.

Страните в конфликта не бива да бъдат противопоставяни - "онези, които биха казали, че това е агресия на Израел срещу Палестина или обратното, се лъжат", допълни Клеман Бон.