Израел заяви, че ракетният обстрел по негови райони от ивицата Газа продължава и тази сутрин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„От 18 ч. вчера терористични групи от Газа изстрелват ракети по израелски цивилни. Без прекъсване. В момента е 4 часът сутринта. Това са 10 часа ракетен обстрел“, написа в туитър израелската армия.

Преди полунощ от армията заявиха, че са били изстреляни над 150 ракети, като десетки от тях са прехванати от израелските ПВО системи „Железен купол“. До момента са изстреляни над 200 ракети.

Най-малко шестима души са ранени в южния израелски град Ашкелон от ракетния обстрел, заявиха още в туитър от армията, цитирани от ТАСС.

През последните дни конфликтът между израелци и палестинци ескалира. През уикенда стотици бяха ранените в тежки сблъсъци на Храмовия хълм в Йерусалим. Вчера групировката „Бригади на Езедин ал Касам“ даде срок на израелските власти до 18 ч. да изтеглят силите си от Храмовия хълм и квартал Шейх Джара в Източен Ерусалим и да освободят задържаните в последните стълкновения.

По данни на израелската армия след това от ивицата Газа е започнал ракетният обстрел срещу Израел. В отговор Израел нанесе вчера въздушни удари, при които според здравното министерство в Газа са били убити 20 души, в това число девет деца. Според в. „Джерузалем пост“ при ударите са убити осем членове на ислямисткото движение Хамас.

Израелският вестник съобщи също, че около полунощ говорител на Хамас е заплашил с широкомащабни атаки срещу Израел, ако израелската полиция не напусне Храмовия хълм до два часа. След изтичането на срока на този ултиматум говорителят на Хамас е заявил, че атаките са преустановени, защото израелската страна е изпълнила искането.

Засега обаче няма потвърждение от израелската полиция, че се е изтеглила, отбелязва ДПА.

Двама командири на "Ислямски джихад" са били убити убити при израелските удари срещу Газа

"Ислямски джихад", втората палестинска въоръжена групировка в ивицата Газа, съобщи днес, че двама от командирите й са загинали при израелските удари по палестинския анклав, предаде Франс прес.

"Двама командири от бригадата "Ал Кудс" (въоръженото крило на движението) са убити, а осем души - ранени, включително една жена и две деца, при въздушните удари по апартамент в квартала "Ал Римал" в Газа", заявиха за АФП източници от "Ислямски джихад".

През ноември 2019 г. Израел уби Баха Абу ал Ата, командир на групировката за северната част от ивицата Газа, отговорен за многобройни атаки срещу еврейската държава. Последваха множество ракетни нападения от страна на "Ислямски джихад" и много израелски удари по палестинския анклав.

Според източници от "Ислямски джихад", израелските удари тази сутрин са били насочени срещу Мохамед, брат на Баха Абу ал Ата, който по думите им е ранен, но двама негови помощници са убити.

Откакто снощи дъжд от ракети бяха изстреляни от Газа в знак на солидарност с палестинците от Източен Ерусалим, израелската армия умножи ударите по блокирания палестински анклав.

По данни към момента в тези удари са загинали 22 души, но броят им може би всъщност е по-голям, тъй като въоръженото крило на движението Хамас, контролиращо анклава, съобщи днес за нови "мъченици", без да уточни колко са и къде са загинали.

Арабската лига осъди израелските въздушни удари срещу ивицата Газа 

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт осъди днес като "безразборни и безотговорни" израелските въздушни удари срещу ивицата Газа и каза, че с действията си в Ерусалим Израел е провокирал ескалация на напрежението, предаде Ройтерс.

"Израелските нарушения в Ерусалим и толерирането от страна на израелското правителство на еврейски екстремисти, враждебни към палестинците и арабите, е това, което доведе до нагнетяване на ситуацията по този опасен начин", се казва в изявлението на Абул Гейт.

По думите му атаките срещу Газа са "окаяна проява на сила за сметка на детска кръв". Лидерът на лигата прикани международната общност към незабавни действия за спиране на насилието и каза, че продължаващите "израелски провокации" са оскърбление за мюсюлманите в навечерието на празника Айд ал Фитр в края на свещения месец Рамазан.

Днес външните министри от Лигата на арабските държави ще имат онлайн среща, за да обсъдят положението в Ерусалим.

Сблъсъците в Ерусалим рязко ескалираха вчера, когато Израел нанесе въздушни удари по Газа, след като войнствени палестински групи изстреляха ракети, паднали близо до Ерусалим. Здравните служби в Газа съобщиха, че най-малко двайсет души, сред които девет деца, са загинали.