Появата на премиера в оставка Бойко Борисов в неделя предизвика съответните реакции - от страна на лидерката на БСП Корнелия Нинова, на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и на съпредседателката на "Изправи се! Мутри вън" - Мая Манолова и Арман Бабикян. Реакция от "Има такъв народ" няма.

Борисов изненадващо се появи пред медии в централата на ГЕРБ, говори надълго и нашироко за политическите си опоненти, сравни Народното събрание с Народен съд, обвини "Демократична България" и ДПС в "уйдурма" и обяви, че правителството му вече не е легитимно (защото формално новият парламент гласува оставката на кабинета, макар по конституция той да продължава да изпълнява функциите си до избора на нов).

Но ето какво споделиха останалите - във фейсбук, пред БНР и при живо излъчване във фейсбук:

 

Христо Иванов: Готвим искане за анкетна комисия за "Росенец"

"Готвим искане за анкетна комисия за "Росенец", защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут.  Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името "Росенец" - това е нефтеното пристанище на "Лукойл", което всъщност ни доведе като тема там. Така че, г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, междудругото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия", отвърна Христо Иванов пред БНР на коментара на Борисов, че акцията в "Росенец" е била, за да са си ДБ и ДПС взаимоизгодни.

На въпроса има ли скрито мнозинство с участието на "Демократична България" и ДПС, Иванов беше категоричен, че такова мнозинство няма и няма никаква форма на координиране между двете формации.

А по отношение на подкрепа за "Има такъв народ", в т. ч. за коалиция, посочи: "Ние предварителни условия, изнесени пред скоби, не виждаме смисъл да поставяме. Но със сигурност не можем да говорим за безусловна подкрепа. Това, което е нашето условие, е това наистина да бъде правителство на промяната, което да има капацитета, визията, програмата, персоналния състав, който наистина да може да реализира тази промяна. Защото това е мандатът, който получи това Народно събрание от обществото ни - да реализира промяна".

Корнелия Нинова: Като сте казали А, кажете и Б

"Да, господин Борисов, чувам викове за оставка пред "Позитано" от хора, на които плащате четири години, за да ми вземат главата и да разбиват БСП отвътре, защото само нас не можахте да купите.

Интересно е, че в изброяването на имена днес пропуснахте най- големите си любимци в БСП, които в продължение на години захранвате с обществени поръчки, покупко- продажба на имоти, на горива. ВЕЦ-ове, назначения.

Като сте казали А, кажете и Б.

Едно знам със сигурност - и до Я да го изкарате, мен ме няма във Вашата азбука", написа в отговор на Борисов във фейсбук Нинова.

Малко по-късно тя в засилена активност в социалните мрежи добави и нова публикация.

"Политическата ситуация е сложна, а интересите разнопосочни. И както обикновено в такъв момент - всякакви брокери, посредници, пoзнати на познати тръгнаха от централа в централа, от кафене в кафене да водят преговори и да редят кабинети" - обвини безадресно съпартийци лидерката на БСП.

Ето какво написа още тя в профила си:

"Не вярвайте на политически брокери, говорещи от името на БСП.

Политическата ситуация е сложна, а интересите разнопосочни. И както обикновено в такъв момент - всякакви брокери, посредници, пoзнати на познати тръгнаха от централа в централа, от кафене в кафене да водят преговори и да редят кабинети.

Чувам, че това се прави и от името на БСП, и от мое име. Искам да съм ясна:

1. Не съм упълномощавала никого за това. Единствено колективните органи на партията – Изпълнителното бюро, Националният съвет и Общото събрание на парламентарната група  могат да взимат решения. Тези решения се обявяват от председателя на партията и на парламентарната група. За контакти с другите парламентарни групи имаме избран заместник-председател.

2. За да се спре всеки опит за задкулисни договорки - заявявам, че ако някоя от другите партии желае разговор с нас, то нека отправи официално покана и такава  среща ще се проведе публично и прозрачно, с ясни позиции от наша страна по всички въпроси.”  

Манолова: Борисов вероятно е сърдит, иска да накаже народа, но да спази конституцията

"Нямаме намерения да прилагаме средствата на принудителното довеждане. Народното събрание взе решение, с което задължи Борисов да дойде в парламента и той е длъжен да го направи, като всеки български премиер, министър, всяко длъжностно лице и дори български гражданин. Парламентът не е трибунал. Сградата на съда е на друго място и тук присъди не раздаваме."

Това заяви и Мая Манолова във видео на живо във фейсбук относно изявлението на Борисов по-рано днес.

По повод твърденията на ГЕРБ от днес, че Борисов вече не бил длъжностно лице Манолова уточни, че според конституцията до избирането на ново правителство, сегашното в оставка изпълнява функциите си.

"Разбирам, че Борисов иска да накаже българския народ, че ГЕРБ е в изолация и че няма да има кабинет „Борисов 4“. Вероятно е сърдит и на новите партии и формации, изпратени в парламента, но това е волята на българския народ. Спазете текстовете на Конституцията на България, в която сте се заклел като министър-председател и се дръжте достойно, призова още Манолова".

Арман Бабикян се обърна задочно към премиера в оставка:

"Не е страшно да се явите в парламента. Това е законодателният орган на България и той ви е избирал за министър-председател. Ако има голям уплах, че ще сте разпитван или ще ви се случи нещо лошо, или НСО вече не ви пази, ние ще ви пазим да влезете безпрепятствено в парламента. Нищо, че сте в оставка, когато ви е удобно и не сте в оставка, когато ви е удобно. Изправете се пред народа и неговите избраници! Когато не подадете навреме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост и вашите избиратели ще страдат, защото парите няма да ги има", допълни той.