Със скандал - заради недоумение от ГЕРБ защо в програмата на втория ден на новия 45-и парламент трябва да фигурира точка "Приемане на оставката на Министерския съвет". 

Щом председателката Ива Митева прочете проекта за дневен ред, юристката от ГЕРБ Дани Каназирева настоя да разбере какво е правното основание въпросната оставка да се гласува въобще. 

Митева й обясни: според Конституцията правителството подава въпросната оставка пред новоизбраното Народно събрание. Но това трябва да се "обективизира" с нарочен акт. А такъв акт може да е гласуването. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков, а видимо и колегите му, оказа се, имат друг прочит. И не желаят оставката да се гласува. Смятат го за "унижение". Ето как протече разговорът от трибуната в резюме:

"Какво ще се случи на практика? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа как ще спре да функционира - ами направете правителство, бе, хора...

Ако искате да я гласуваме три пъти тая оставка. Може и утре, и вдругиден. Дайте по-сериозно. Сега ще видите как ще загубим два часа в глупости. В глупости...", заяви Биков.

Отвърна му  Мика Зайкова от "Има такъв народ":

"Току що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате Конституцията и законите "смешни"...

Реагира - на Биков - и юристката и зам.-председател на новия парламент Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън), която е един от народните представители с голям парламентарен опит: 

"Аз силно се надявам, че парламентарните групи няма да се състезават по правене на шоу с "Шоуто на Слави"...,  започна тя. 

И разясни както пише в Конституцията, а именно, че правомощията на Министерския съвет се прекратяват с "приемане на оставката на Министерския съвет или министър-председателя".  А "приемането" предполага гласуване. После припомни, че този спор не е нов - същият е имало и през 2001 г., повдигнат от самата Дончева и конституционалиста и депутат от БСП тогава Любен Корнезов. Тогава те двамата са били на мнение, че не е нужно гласуване, но парламентарната практика е друга. "Спорът за приемане или не на оставки съществува и може да бъде решен по различни начини - в партии, институции, търговски дружества, решава се в уставите им", каза Дончева. И добави, че в случая Конституцията указва какво се прави, а и има утвърдена парламентарна практика. 

"Създадената до момента парламентарна практика е да се гласуват тези оставки. Ако желаете - за да не превръщаме парламентарната трибуна в юридическа лекция и след като на Председателски съвет водихме същия разговор, ви предлагам да се придължаме към здравия разум", завърши Дончева. 

Биков обаче не се даде:

"Това означава ли, че като гласуваме тази оставка, няма да имаме Министерски съвет и няма да имаме изпълнителна власт???"

Дончева му припомни, че вече му е обяснено какво значи - първо от председателката на НС Митева, и няма нужда да се повтаря.

Юристката от "Демократична България" Надежда Йорданова обаче го направи - в основният закон има изричен текст, че Министерският съвет и след прекратяването на правомощията му - без значение по каква причина, изпълнява задълженията си до избора на ново правителство - редовно или служебно.  

Александър Ненков от ГЕРБ в отговор дръпна политическа реч:

"Не знам дали да се представям, но по същество. Вие, разбира се, сте в правото си да приемете, каквото прецените. Даже ще се види кой е управляващ и опозиция... Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. Но ще ви припомня, че не унижавате тях, а хората, дали доверие - отново най-много доверие, на ГЕРБ. Очевидно е какво ще е поведението ви. Дали ще се гласува или не оставката днес - казах ви какъв е мотивът ви. Тези хора са там по силата на Конституцията (министрите - б.р.), която ги задължава да са там. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще си отиде. Стегнете се, направете си кабинет и Бойко Борисов и неговият кабинет час по-скоро ще отидат в историята". 

В крайна сметка за кратко темата утихна, за да се продължи със скандал по други теми от дневния ред - а именно Планът за възстановяване и устойчивост.

А Ива Митева - като страстите поутихнаха, припомни, че днес, 16 април, е Денят на Българската Конституция. И го честити.

Какво пише в Конституцията за прекратяване на правомощията на Министерския съвет:

Чл. 111. 
(1) Правомощията на Министерския съвет се прекратяват:
1. с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя;
2. с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя;
3. при смърт на министър-председателя.
(2) Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание.
(3) В случаите по предходните алинеи Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Парламентарната практика - историята от 2001 г.

Спор по съвсем същата тема се води и през 2001 г., точно както Татяна Дончева припомни. А стенограмата свидетелства, че тя и покойният вече проф. Корнезов също са смятали, че гласуване не следва да има. Става дума за дискусията дали новото тогава 39-о Народно събрание трябва да гласува или не оставката на правителството на ОДС, начело с Иван Костов, което е завършило пълния си мандат. Проектът е внесен от новата най-голяма група - тази на НДСВ.

Има обаче съществена разлика - тогава СДС - или партията, излъчила отиващото си правителство, настоява гласуване да има. Мотивира го юритката и конституционалист Екатерина Михайлова, заместник на премиера в оставка Костов в СДС. Ето какво казва тя:

Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Аз взимам думата, за да взема отношение към спора, който се разгоря тук, в пленарната зала. Разбирам притесненията на лявата страна за това да не би да продължи да управлява това правителство, което управлява в момента България, още четири години. (Смях и ръкопляскания в ОДС). Но нека да спазваме Конституцията, законите и практиката на парламента, която има до този момент, а тя е следната, такъв казус вече е имало в българския парламент и е решаван по един и същи начин: подава се оставка пред Народното събрание, след което се гласува и няма дебати. Това е процедурата. Направете справка...

Приема се именно това обяснение. Оставката на кабинета "Костов" е приета без дебати.

Формалното решение за приемане на оставката на кабинета "Сакскобургготски" през 2005 г. пред новото 40-о Народно събрание минава без никакви дискусии, а по конституционната процедура, свидетелства парламентарната стенограма. 

Любопитна е и историята от второто заседание на 41-ото Народното събрание - парламентът, в който за първи път стъпва ГЕРБ. Тогава партията на Бойко Борисов няма нищо против конституционната процедура по формален акт на гласуване - на оставката на кабинета "Станишев". Няма конституционен спор.

И освен това има решение на Конституционния съд от 1994 г., който, макар и сезиран по друг повод, в решението си пише: "При подаване на оставка от Министерския съвет или от министър-председателя пълномощията на правителството се прекратяват с приемането на решение от Народното събрание."