"Сега четири години ще разправяме, че Борисов е лош ли?"

С този въпрос социологът Андрей Райчев коментира пред БНТ първите дни на новия парламент като допълни, че няма смисъл да се унижава Бойко Борисов. Той все пак призна, че е доволен, че парламентът вече работи.

"Да, в пленарна зала се карат, дори се обиждат, но парламентът е жив", каза Райчев.

Но допълни, че обидите и хашлашката стилистика трябва да бъдат намалени, да бъде забравена политиката на реванша и депутатите да се заемат с конструктивни неща.

Райчев се надява депутатите да престанат да се държат като истерични деца в опозиция и то докато всъщност са спечелили.

"Взели са властта, да започват да управляват", призова той.

Според него към момента няма коалиция, но има някаква разбирателство. Това разбирателство касае промяна в няколко закона и след това нови избори. Райчев обясни, че позата, която е заел Слави Трифонов е свързана с идеята, че този парламент и това управление са временни и той към момента не може да си изпълни голямата цел - мажоритарни избори.

"Радвам се, че той не попадна в първия капан на Борисов и ГЕРБ", посочи Райчев.

Според него партиите ще сформират плаващи мнозинства, ще се разберат за определени цели, които трябва да бъдат свършени, включително промените в изборното законодателство и на есен ще има нови избори. 

"Ние правим нещо като временно правителство с цели. Това е умно. Защото те не могат да се разберат за всичко. Лошото ще стане, когато започнат да се подозират в лоши мотиви", предупреди Райчев. 

Той не смята, че ще има бързи, предсрочни избори през лятото. Според него те ще бъдат на есен, заедно или около президентските. При едни нови избори щели да бъдат възможни всички варианти.