ГЕРБ няма да бави мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента. Това заяви лидерът на партията и премиер в оставка Бойко Борисов на внезапна пресконференция в централата на ГЕРБ, където той даже отговори на няколко репортерски въпроса.

Борисов допусна, че втората по големина партия - "Има такъв народ" на Слави Трифонов, няма да предложи правителство, а целта била да се стигне до служебен кабинет на президента Румен Радев.

Според Борисов предложението на ГЕРБ за ново правителство няма да бъде прието, но и друг кабинет нямало да бъде предложен.

„Изобщо няма да го бавим. И да видим тяхното правителство. Колегата Трифонов от утре след карантината да ги събере да правят правителство, министри, каквото искат, не им се бъркам. Имат мнозинство", каза той.

"Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Трябва им служебно правителство на Радев и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат“, добави Борисов.

"Искат да правят от парламента Народен съд."

Това обяви премиерът в оставка.

"Нали беше зор да ме махнете, най-заслужил и най-можещ съм, но не станах депутат, да не ги дразня, те искат да правят скандал... Мислите ли, че планът (Националният план за възстановяване и устойчивост - бел. ред.) ги интересува", каза той в изложението си.

Насочи гнева си към Народното събрание, което отново го задължи да отиде да представи плана пред депутатите. Да се задължава министър-председателя да се яви в парламента пък се наложи, след като той реши да излезе в отпуск миналия петък - точно, в деня, в който бе предвидено изслушването му.

"Не искам да се спекулира, че няма план за възстановяване...Най-добрите специалисти в държавата са го правели, не е възможно да се изчете в парламента, трябва да се чете до края на юни... ако искат да им го чета", каза още Борисов.

"Приемете го, той е добре направен, Томислав Дончев и Кирил Ананиев са 24 часа в денонощието на ваше разположение. Ако не ви харесва, го отхвърлете. Направете си ваш план. В тоя план няма само за асфалт...Той трябва да бъде четен от хора, които са експерти, които разбират, не като хора от сегашната юридическа комисия в парламента", продължи той.

България има краен срок за депозирането на плана в ЕК, но от думите на Борисов днес се разбра, че той не възприема себе си и правителството като действащи (макар конституцията да е ясна по този въпрос - старият кабинет работи до избора на нов), защото тълкува формалния акт на НС от петък да гласува оставката му като акт за разпускане на Министерския сътвет. И в този смисъл се възмути днес как парламентът побързал да гласува оставката на правителството.  

"Само че те в петък толкова искаха да се саморазправят, че веднага приеха оставката на кабинета. Ама чак когато има ново правителство се приема оставката на старото. И ние сега и да искаме да пратим плана в ЕК, това може да бъде обжалвано в Конституционния съд. Нали там (в новия парламент) бяха най-добрите юристи...", каза той.

(Според чл. 111 от Конституцията твърдението на Борисов е невярно - оставката се приема, а правителството продължава да функционира до избора на ново - б.р.)

"Няма да ме вкарат в словоблудство"

Борисов се върна назад към първия мандат на ГЕРБ, твърдейки, че тогава кабинетът на Сергей Станишев дал оставка, чак след като било прието новото правителство. Това обаче също не съответства на фактите - оставката на правителството на Станишев е приета на второто заседание на 41-ото НС (точно както и сега и каквато е парламентарната практика). Това се случва на 22 юли 2009 г., а ГЕРБ тогава, за разлика от сега, няма никакъв проблем с въпросната процедура, свидетелства стенограмата. Кабинетът "Борисов 1" е приет от Народното събрание две заседания по-късно или на 27 юли 2009 г. 

"Няма да ме вкарат и мене в словоблудството. Те викат ела да се дразниме, щото нямаме капацитет", продължи Борисов за явяването си в парламента като добави, че той държал само на фактите.

Имало "уйдурма" на ДБ с ДПС

Борисов обясни, че вече имало мнозинство в парламента, всички гласували като един срещу ГЕРБ. Според премиера в оставка "Да, България" (вероятно имайки предвид "Демократична България") правела "уйдурма" с ДПС, а кадрите показвали как Атанас Атанасов си говорел с Йордан Цонев. Случилото се на "Росенец" било план между "Да, България" и ДПС:

"Росенец" вече няма да бъде закачан, бъдете сигурни - дори когато е хубаво времето. И няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е да има по-спокоен парламент (както заяви инициаторът на референдума за мажоритарен вот Станислав (Слави) Трифонов, б.р.). Без ГЕРБ имат пълно мнозинство. Целият летен преврат е общо координирано действие на ДБ с ДПС."

 
Злоба и реваншизъм, така описа новото мнозинство в парламента Борисов.
 
Като след като "разкри" тайните планове на ДБ и ДПС, разобличи "Има такъв народ" в нежелание да прокара мажоритарна система, се обърна и към лявата част като припомни как Мая Манолова, Татяна Дончева и Корнелия Нинова били остриета на БСП преди време, а сега общо партиите им не взели толкова гласове, колкото ГЕРБ.
 
За собствената си партия каза: "Ние не сме талибани, не сме фашисти..."
За да онагледи това даде съвсем персонални примери:
 
"На Драго Стойнев сестра му още работи в митниците и то на висок пост. И дъщерята на Мая Манолова работи при нас, но както и да е. Ние не сме талибани, не сме фашисти..."

Има или няма НОЩ

Борисов не обясни защо е взето решение за разпускане на Националния оперативен щаб като персонално се обърна към новия председател на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев той да си направел щаб, какъвто си реши.

За НОЩ Борисов добави, че членове му били държавни служители, те си били на постовете.

А разпускането му обясни така: "Но понеже една година не спряха да се подиграват с щаба, гориха маските и ние затова казахме край..."

След което "предложи": "Симидчиев оглавява щаба и дава указания на министрите съответно, докато има ново правителство, как да действат". 

После пък изведнъж се оказа, че "разпоредил" на здравния министър Костадин Ангелов щабът "да остане", докато изберат нов. "Ми има разбира се, те работят всеки ден", отвърна в отговор на въпрос има ли щаб все пак или няма. Заповед за формироването на такъв обаче не съществува в правния мир. А обяснението бе:

"Юридически ние нямаме право да подписваме. Министърът сега не е министър - по нашето разбиране. Ние сме опозицията, управляващите са те".

Не пропусна да се похвали "с много умелото управление на пандемията". "Българите не разбраха в голямата си част, че има пандемия".

Изброи и очакваните доставки на ваксини. Днес пристигат 38 400 дози на "Модерна", в понеделник - 62 010 дози от "Пфайзер"/"Бионетх". През май всяка седмица се чакат по 270 хил. дози от "Пфайзер" , а през юни по 410 хил. седмично.

"Само за два месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона", обяви премиерът в оставка.

След което отново се върна към "управляващото мнозинство" в парламента: "Да открият, да закрият каквото искат по пандемията... има управляващо мнозинство еднинно, като един гласуват. Тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени".

За себе си отбеляза, че си прегледал бележките и видял, че само едно обещание не е изпълнил - за скенер за Окръжна болница.

"Свършете я тая работа, пък нека после да ни я махнат", каза той патетично.

"Време е да управлявате. Вече ние не сме ви нужни"

"Време е да управлявате. Вече ние не сме ви нужни", приключи накрая Борисов пресконференцията, в която посвети голяма част да изброява успехите си в първо лице, ед.ч.

Припомняме, че има решение на Конституционния съд от 1994 г., който, макар и сезиран по друг повод, в решението си пише: "При подаване на оставка от Министерския съвет или от министър-председателя пълномощията на правителството се прекратяват с приемането на решение от Народното събрание", но "Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет" - пише в основния закон.

На брифинга присъстваха и още няколко членове на кабинета в оставка - вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Кирил Ананиев и здравният Костадин Ангелов. "Фискалният резерв е 7,9 млрд. лева, в края на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд., това е два пъти повече от минимално изискуемия", каза Ананиев по повод на коментари от парламентарната трибуна, че финансовото състояние на държавата не е добро.