Парламентът може и да се кани утре - в първото си редовно заседание - да изслуша премиера в оставка Бойко Борисов за Плана за възстановяване и устойчивост. Но няма да му се получи. Борисов в петък се оказа, че е в отпуск - в мотив, че му трябва време, за да поработи върху преложението на ГЕРБ като първа политическа сила за нов Министерски съвет. Досега е ясно, че кандидат-премиер е Даниел Митов, към днешна дата депутат от ГЕРБ. 

На мястото на Борисов ще премиерства вицето му в оставка Томислав Дончев.

В Народното събрание обаче Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен, съобщиха от Министерския съвет. Така народните представители щели да имат възможност да решат дали да го приемат.

"Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат, да си направят нов план“, е отношението по въпроса на министър-председателя в отпуск, цитиран от пресцентъра на правителството. 

Борисов не се е явявал в Народното събрание - в случая 44-ото, повече от година. А днес, както повелява Конституцията, подаде и оставката на Министерския съвет пред новия 45-и парламент - но задочно. С писмо. 

Свика и извънредно заседание на министрите в оставка. От което се разбра, че... разпуска Националния оперативен щаб, създаден заради паднемията. Без мотиви. 

 
Днес здравните власти не се явиха и на редовния седмичен брифинг, на който обясняват какво се случва със заболеваемостта от COVID-19, има ли нови мерки срещу разпространението на вируса, как върви ваксинационния план и т.н. Отговарят и на въпроси. Не и този четвъртък, като мотивът бе конституирането на 45-ото Народно събрание.