Можело значи. Парламентът да бъде парламент. Без скандали, без викове. На председателското място да стои доказан юрист, а сред заместниците му да има истински парламентаристи. Както се казва: нови депутати, нов късмет. Радостни селфита, объркани погледи на новобранци, които не знаят какво да си поръчат от парламентарното лоби, шеги и закачки. Журналистите свободно можеха да питат депутати и политици - без заграждения и без да са вкарания в изолатор. Първият работен ден на 45-ия парламент даде нов въздух на политическото пространство, което се задъхваше от усещането за застой.

Най-възрастният народен представител Мика Зайкова бе човекът на деня – от много време насам от председателското място не бяхме чували спокойна реч и правилен словоред, без някой да се кара или да надига глас, опитвайки да се надвика машините в цех за ламарина. Организацията в първия ден бе чудесна, дори и в аналогова среда, което върна депутатите в зората на българската демокрация – да гласуват с ръка. 

Еуфорията обаче е прибързана. България е в разгара на пандемия, ваксинацията е стигнала до никъде, икономиката буксува, безработицата е "на ниво", социалният хоризонт е мъглив. Има спешни проблем за решаване, а опасността острите междуличностни отношения между отделни участници в политическия живот да ги задълбочат е голяма. Те не искат да си говорят, а ние очакваме от тях да ни управляват. 

Показателно бе и това, че лидерите на двете най-големи парламентарни сили – Бойко Борисов и Слави Трифонов, отсъстваха. Премиерът изпрати по пощата своята оставка, а Трифонов – видимо болен и в изолация заради коронавируса, се закле от разстояние.

Видяхме обаче първото мнозинство, което се формира около избора на новата председателка на Народното събрание – юристката Ива Митева („Има такъв народ“). Тя бе подкрепена от всички парламентарни сили, с изключение на ГЕРБ. 

Лидерът на ГЕРБ вече обяви, че партията му като първа политическа сила, ще предложи правителство с премиер Даниел Митов. Но има съвсем "обосновани предположения", че съставът му ще се гласува отрицателно в пленарна зала и мандатът няма да бъде реализиран.

От партията на Слави Трифонов пък на няколко пъти повториха, че не искат гласовете на БСП и ДПС. Това не означава обаче, че един кабинет на малцинството не може да работи с плаващи мнозинства – практика, каквато сме виждали през годините назад.  

Политическата криза е пълзяща и не е сигурно дали ще бъде овладяна. Разделението в парламента е видимо. Дори и през дебелашките шеги, които все пак се чуха от парламентарната трибуна. „Мутри мрън“, подметна Тома Биков (ГЕРБ) по време на своето изказване. Новата шефка на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова не пропусна да самоизтъкне успехите на кабинета „Борисов“, как искат да върнат нормалния политически диалог, но никой не отвърнал на този призив. От речта й се видя, че ГЕРБ вече има свой нов първи политически опонент. И това не е БСП, а партията на Слави Трифонов. „Днес е денят, когато мълчанието трябва да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с намеренията на втората политическа сила, да чуят нещо извън лозунги, подвиквания, заклинания“, каза Атанасова. 

А шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов не й обърна внимание. Спомена, че новият парламент е различен, закъснял е с 6 месеца, а предишните управляващи се били „вкопчили във властта“. По време на дебатите за избора на председател на Народното събрание не пропусна да сравни тяхната номинация с предишната парламентарна шефка. „Надявам се да направите разлика с биографията на Прекрасната Кърджалийска Представителка...“, каза той. Макар доброто настроение да влезе, лошото възпитание не си е отишло. Тепърва ще гледаме и епизода на поредния реваншизъм с комисията по ревизия на управлението на правителството в оставка.    

На няколко пъти от парламентарната трибуна бе казано, че животът на този парламент ще е кратък, в т.ч. от Йорданов. В същото време всяка политическа сила пое ангажименти за промени в редица закони, в т.ч. изборното законодателство, които биха отнели месеци. Все едно предизборната кампания не само не е отминала, а и ще продължи...

Деловодството на новия парламент вече е заредено дори с проект за изменение в Конституцията. Вносителите от "Демократична България" обаче ще трябва да се борят за квалифицирано мнозинство – т.е. подкрепа на повече от 160 депутати. Те искат лустрация - хора от ръководните служби на БКП да не могат да заемат висши длъжности. Оттам вече са вдигнали мерника на главния прокурор и шефа на КПКОНПИ. Но сериозна подкрепа в тази посока едва ли ще има – още повече, че БСП и ДПС са гласували заедно с ГЕРБ за тези одиозни кадри на правораздаването.

Мая Манолова пък е подготвила цял пакет от законодателни промени във всякакви области – от изборите, през социалните помощи, малкия бизнес, хората с увреждания. БСП дадоха също заявки в социалната сфера и икомиката. А председателят на ДПС Мустафа Карадйъ направи може би най-политическото изказване – да се върне властта на парламента, и да има правителство на трите нови партии, но при ясна програма.

Проветрението на политическия въздух с новия парламент все още не може да разкара миризмата на нови избори. Макар днес с избора на ръководството на парламента да се видя, че има парламентарно мнозинство – от близо 160 депутати. Но съдейки по мистериозните заявки на "Има такъв народ" - този парламент вероятно наистина няма да има дълъг живот.