"Националният оперативен щаб е разформирован, считано от днес.

Това гласи част от кратко съобщение, изпратено от пресслужбата на Министерския съвет, който официално от днес е Министерски съвет в оставка.

Той обаче продължава да изпълнява функциите си - до избора на ново правителство или до назначаването на служебно такова. Мотиви за разпускането на НОЩ не се посочват.

От пресслужбата заявяват само:

"Щабът беше създаден със заповед на министър-председателя Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 година (и респективно трябва да е разпуснат с такава, б.р.).

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира  действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19."

Самият Борисов днес не се яви в парламента за тържественото първо заседание, както и да депозира оставката на правителството, както изисква конституцията при конституирането на ново Народно събрание. Пак следобяд пък обяви, че излиза в отпуск. Оказа се и днес министрите, избрани за депутати - на практика целият кабинет с изключение на министъра на културата Боил Банов, не са депозирали заявления, че остават министри в оставка, а следващите в депутатските листи ще ги заместят временно - до сформирането на нов кабинет. Това важи и за здравния мининистър Костадин Ангелов.