Johnson & Johnson реши "да забави разпространението на нашата ваксина за Европа". Изявлението на компанията идва след като американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) потвърдиха намерението си да спрат разпространението на препарата.

Причината е, че шест жени от САЩ, ваксинирани с "Янсен", развили кръвни съсиреци. Една от тях е починала, а друга е в тежко състояние и се лекува в болница.

Българският здравен министър Костадин Ангелов обяви, че е загрижен за "днешните съобщения, свързани с ваксината на "Янсен". Той добави, че по-късно през деня се очаква становище на Европейската агенция по лекарствата. 

Първите доставки от ваксината на Johnon & Johnson в границите на ЕС започнаха, а в България 14 400 дози се очакват да пристигнат на 15 април. Няколко дни по-късно трябва да дойдат още 24 хил. дози.
 

Ето и пълното изявление на Johnson & Johnson:

"Безопасността и благополучието на хората, които използват нашите продукти, е нашият първи приоритет. Наясно сме, че има случаи на изключително рядко заболяване, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой лица, получили нашата ваксина срещу COVID-19.

Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) преглеждат данни, включващи шест съобщени случая в САЩ при повече от 6,8 милиона приложени дози. От съображения за предпазливост, CDC и FDA препоръчват временно да се прекрати употребата на нашата ваксина.

Освен това разглеждахме тези случаи с европейските здравни власти. Взехме решението да забавим разпространението на нашата ваксина в Европа.

Ние работим в тясно сътрудничество с медицински експерти и здравни органи и силно подкрепяме откритото предаване на тази информация на здравните специалисти и обществеността.

CDC и FDA предоставят информация за правилното разпознаване и управление поради уникалното лечение, необходимо за този тип кръвен съсирек. Здравните власти съветват хората, които са получили нашата ваксина срещу COVID-19 и развият силно главоболие, болки в корема, болки в краката или задух в рамките на три седмици след ваксинацията, да се свържат със своя доставчик на здравни грижи".