САЩ планират да спрат разпространението на еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на Johnson & Johnson. Причината - има съмнения, че може да причинява кръвни съсиреци, предаде „Бизнес инсайдър“.

„Ню Йорк таймс“ първи съобщи за намерението във вторник, позовавайки се на официални лица, информирани за решението.

Шест жени, получили ваксината, са развили съсиреци, съобщава вестникът, отбелязвайки, че това е рядко явление. Една жена е починала, а друга е била приета в критично състояние в болница.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) потвърдиха плана в изявление.

„CDC ще свика заседание на Консултативния комитет по имунизационните практики (ACIP) в сряда за по-нататъшен преглед на тези случаи и оценка на тяхното потенциално значение. FDA ще прегледа този анализ, тъй като тя също разследва тези случаи“, се казва в изявлението. „Докато този процес не завърши, ние препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина поради необходимостта от предпазливост.“

Федералното правителство има правомощията да спре ваксинациите, за които отговаря, но не и тези, които се администрират от щатски служители. Американските власти очакват щатите също да изберат да прекратят употребата на ваксината, посочва „Бизнес инсайдър“.

Доклад на FDA, публикуван в края на февруари, установи, че ваксината на Johnson & Johnson е ефективна и безопасна.

 
Появата на кръвни съсиреци сред заболелите в някои страни, включително и България, доведоха до временното прекратяване на администрирането на ваксината на AstraZeneca.
 
Белгийските власти са решили да започнат използването на ваксината на Johnson & Johnson въпреки решението на FDA, съобщиха медии в Брюксел, цитирани от БТА. Първите доставки от тази ваксина бяха получени в Белгия вчера, а приложението на препарата се предвижда да започне от следващата седмица.